Atėjus vasarai ir esant palankesnėms sąlygoms jūroje paprastai padaugėja bandymų kirsti Viduržemio jūrą, o blogėjanti padėtis Libijoje taip pat skatina daugiau migrantų pasinaudoti galimybėmis jūra pasiekti Europą.

Tarptautinė migracijos organizacija (TMO) tviteryje perspėjo, kad „maždaug 95 migrantai rizikuodami paskęsti vis dar plūduriuoja vidurio Viduržemio jūros regione, bandydami pabėgti iš Libijos“.

TMO žiniomis, migrantai „mažiausiai 37 valandas buvo jūroje, siųsdami nelaimės signalus“, naujienų agentūrai AFP sakė organizacijos atstovė spaudai Safa Msehli.

JT agentūra nepateikė daugiau informacijos, tačiau savo tviteryje pabrėžė, kad „valstybės ir laivų kapitonai turi moralinę ir teisinę prievolę reaguoti į nelaimės atvejus jūroje“.

„Dėl vėluojančio gelbėjimo praeityje buvo mirčių, kurių būtų buvę galima išvengti, o neveikimas yra visiškai nepateisinamas“, – teigė S. Msehli.

Remiantis TMO informacija, praėjusiais metais per 100 000 migrantų bandė kirsti Viduržemio jūrą, daugiau nei 1 200 iš jų žuvo.

Libija, tebekrečiama chaoso nuo 2011 metų, kai per sukilimą buvo nuverstas ilgametis diktatorius Muameras Kadhafi, jau seniai yra svarbi migrantų tranzito šalis, ypač žmonėms iš Užsachario Afrikos, siekiantiems žūtbūt pasiekti Europą.

Pabėgėlių ir prieglobsčio prašytojų padėtis tapo dar sudėtingesnė po to, kai pernai puolimą prieš Tripolį pradėjo Libijos rytinę dalį kontroliuojančių pajėgų vadas maršalas Khalifa Haftaras, o ją dar labiau apsunkino koronaviruso pandemija.

Libijos krantus paliekančių migrantų skaičius šiais metais nuo sausio iki balandžio pabaigos padidėjo beveik 300 procentų, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, pranešė JT.