„Skelbiame, kad pradedama dirbti prie naujo interneto projekto „VTimes“, kuris bus paleistas rudenį. Šis žiniasklaidos šaltinis apims tiek jums jau žinomas „Vedomosti“ temas, tiek naujas: sveikatą, ekologiją, atsakingą vartojimą, žmogiškąjį kapitalą ir kitas“, – pareiškime nurodė projekto komanda.

„Vedomosti“ įkūręs olandų verslininkas Derkas Saueris taps naujojo projekto patarėju, bet „ne investuotoju ar vadovu“, pabrėžiama pareiškime.

„Rusijai labiau nei bet kada anksčiau reikalingi nepriklausomi informacijos šaltiniai, kuriais galima pasitikėti; jai reikalingos platformos, leidžiančios laisvai keistis nuomonėmis ir vykdyti profesionalius tyrimus“, – įsitikinę iniciatyvos autoriai.

Pareiškimą pasirašė keturi buvę „Vedomosti“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojai: Aleksandras Gubskis, Borisas Safronovas, Filipas Stiorkinas, Kirilas Charatjanas, taip pat kiti žurnalistai.

Nuo 1999 metų leidžiamo laikraščio įkūrėjai ir bendrasavininkai buvo D. Sauerio grupė „Independent Media“, Londone įsikūręs laikraštis „Financial Times“ ir JAV verslo dienraštis „The Wall Streat Journal“.

Nuo to laiko Rusijoje priėmus įstatymą, varžantį užsienio bendrovių galimybes būti šalies žiniasklaidos įmonių savininkėmis, „Vedomosti“ savininkai ne kartą keitėsi.

Kovo mėnesį laikraščio žurnalistai ir redaktoriai buvo nustebinti, kai tuometinis „Vedomosti“ savininkas Demjanas Kudriavcevas netikėtai paskelbė apie numatomą laikraščio pardavimą.

Tą patį mėnesį, kol dar nebuvo sudarytas pardavimo sandoris, laikinuoju vyriausiuoju redaktoriumi buvo paskirtas Andrejus Šmarovas.

Po to laikraštis buvo parduotas mažai žinomos regioninės naujienų agentūros „FederalPress“ vadovui Ivanui Jeriominui.

„Vedomosti“ žurnalistai pasmerkė A. Šmarovo vadovavimo laikotarpiu išvešėjusią cenzūrą. Pasak žurnalistų, jo paskyrimas į vyriausiojo redaktoriaus postą turėjo politinių motyvų.

Žurnalistai skundėsi, kad jiems draudžiama skelbti pranešimus, kuriuose remiamasi sociologinių tyrimų bendrovės „Levada Centr“ apklausų duomenimis, o pats A. Šmarovas kišosi į straipsnius apie Rusijos naftos milžinę „Rusneft“, kuriai vadovauja vienas artimiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygių Igoris Sečinas.