„Antroji koronaviruso banga jau čia“, – šeštadienį laikraščiui „Rheinische Post“ sakė Angelos Merkel Krikščionių demokratų partijai priklausantis M. Kretschmeris.

„Ji vyksta kiekvieną dieną. Kasdien užfiksuojame naujų infekcijos židinių, galiausiai skaičiai gali pasidaryti labai dideli“, – kalbėjo politikas.

Vokietijoje per parą nustatomų naujų koronaviruso atvejų skaičius penktadienį ir šeštadienį išaugo iki 800, tačiau sekmadienį sumažėjo iki 300, skelbia telegraph.co.uk.

Dėl uždelsto informacijos perdavimo savaitgaliais pateikiami skaičiai paprastai būna mažesni, nei pranešami darbo dienomis.

Reprodukcijos rodiklis, svarbiausias viruso plitimo tarp gyventojų matas, šeštadienį išaugo iki 1,08, nors ketvirtadienį dar buvo mažesnis už vienetą (0,93).

Sveikatos priežiūros institucijos teigė, kad nauji atvejai yra susiję su šventėmis ir susibūrimais, kuriuose dalyvauja daug žmonių, bei grįžtančiais keliautojais.

Sekmadienį keliuose Vokietijos oro uostuose buvo pradėti nemokamai tirti keliautojai, grįžtantys iš didelės rizikos grupei priskirtų šalių.

Ateinančiomis savaitėmis planuojama didžiuosiuose Vokietijos oro uostuose pradėti nemokamai tirti iš visų valstybių grįžtančius asmenis.

Roberto Kocho instituto, pagrindinio Vokietijos infekcinių ligų instituto, atsakingo už reprodukcijos rodiklio skaičiavimą, atstovė spaudai naujienų agentūrai „German Press Agency“ sakė, kad institutas nerimauja dėl naujų COVID-19 atvejų augimo: „Ši situacija kelia didelį nerimą, ir Roberto Kocho institutas ją toliau labai įdėmiai stebės. Būtina išvengti padėties pablogėjimo.“

Vokietijos kanclerė A. Merkel ne kartą kartojo, kad, norint pažaboti koronaviruso plitimą bendruomenėje, reprodukcijos rodiklį reikia išlaikyti mažesnį už vienetą.

Vokietijoje uždarytas ūkis, kurio 174 darbuotojai užsikrėtė COVID-19

Vokietijos Bavarijos regione viename dideliame ūkyje karantinuojami maždaug 500 darbuotojų, siekiant suvaldyti masinį koronavirusinės infekcijos protrūkį, sekmadienį pranešė Vokietijos pareigūnai, pasiūlę galimybę sunerimusiems vietos gyventojams nemokamai išsitirti dėl COVID-19.

Nuo penktadienio koronavirusas nustatytas iš viso 174 sezoniniams darbuotojams, spaudos konferencijoje pranešė Dingolfingo-Landau rajono administratorius Werneris Bumederis.

Pasak jo, dauguma sezoninių darbuotojų yra iš Vengrijos, Rumunijos, Bulgarijos ir Ukrainos, ir kartu dirbo Mamingo savivaldybėje įsikūrusiame ūkyje, kur skynė agurkus.

W. Bumederis pabrėžė, kad užkrato atvejis, regis, apsiribojo „uždara žmonių grupe“ ir dar neišplito tarp platesnių gyventojų grupių.

480 ūkio darbuotojų ir vadovų yra karantinuojami vietoje, o tie, kurių tyrimų rezultatai buvo neigiami, apgyvendinti atskirai nuo užsikrėtusiųjų.

Pats ūkis uždarytas, o apsaugos darbuotojų komanda stebi, kaip laikomasi karantino.

W. Bumederis teigė, kad protrūkis parodė, kad ūkis „nesilaikė“ higienos taisyklių, kuriomis siekiama užkirsti kelią viruso plitimui.

Vienas iš užsikrėtusių darbuotojų paguldytas į ligoninę.

Bavarijos sveikatos ministrė Melanie Huml teigė, kad institucijos „labai rimtai“ vertina susidariusią padėtį ir stengiasi nustatyti visus, kurie turėjo kontaktą su darbuotojais, kad nutrauktų infekcijos grandinę.

Pasak jos, sveikatos apsaugos pareigūnai netrukus pradės masinius tyrimus kituose regiono žemės ūkio įmonėse.

Mamingo gyventojai, norintys išsitirti, galės tai padaryti nemokamai, pridūrė ji ir pabrėžė, kad tai gali būti ypač svarbu visiems, planuojantiems išvykti atostogauti.

Vokietijai pavyko geriau nei kaimynėms suvaldyti koronaviruso plitimą – pasak Roberto Kocho ligų kontrolės instituto, šalis pranešė apie kiek daugiau nei 200 000 užkrato atvejų ir 9 118 mirčių.

Visgi Vokietija susidūrė su pakartotiniais koronaviruso protrūkiai mėsos perdirbimo įmonėse, todėl institucijos išlieka budrios.

Tuo tarpu nerimą kelia ir vasaros kelionių sezonas, paskatinęs Vokietiją pasiūlyti nemokamus testus poilsiautojams, grįžusiems iš užsienio.

Bavarijoje koronaviruso testavimo taškai bus įrengti traukinių stotyse, greitkeliuose

Bavarijoje koronaviruso testavimo taškai bus įrengti dviejose didžiausiose traukinių stotyse, taip pat svarbiausiose greitkelių vietose, pirmadienį sakė Vokietijos pietinės federalinės žemės lyderis, augant nerimui dėl to, kad vasaros kelionės gali sukelti dar vieną COVID-19 bangą.

Bavarijos oro uostuose tokie taškai jau egzistuoja, dabar COVID-19 testą bus galima atlikti ir Miuncheno bei Niurnbergo traukinių stotyse, taip pat trijose pagrindinėse greitkelio atkarpose netoli pasienio, spaudos konferencijos metu sakė Markusas Söderis.

„Negalime visiškai apsisaugoti nuo koronaviruso, tačiau mūsų tikslas – atvejus aptikti laiku ir sustabdyti ligos plitimą“, – sakė jis.

M. Söderis taip pat pritaria planams COVID-19 testą padaryti privalomą visiems iš užsienio į Vokietiją sugrįžtantiems atostogautojams.

„Ruošiamės šiam sprendimui, tad jei federalinė vyriausybė patvirtintų tokį nutarimą, tai galėtume įgyvendinti nedelsdami“, – teigė M. Söderis.