Norą, kad Rusija disponuotų naujosios kartos branduoliniais ginklais, pajėgiais smogti į bet kurį planetos tašką, ne kartą yra išreiškęs šalies ministras pirmininkas.

Nors Vakarų ekspertai yra abejoję Maskvos karinių technologijų pažanga, Rusijos gynybos ministerija nurodė, kad kaip tik šiuo metu vykdomi baigiamieji konkrečių ginklų testavimo darbai, praneša „Independent“.

Ginklai, apie kuriuos kalbama, – tai povandeninis branduolinis dronas „Poseidon“, skirtas gabenti povandeniuose laivuose, ir antvandeniniams laivams pritaikyta hipergarsinė sparnuotoji raketa „Zircon“.

Dėl ypač didelio manevringumo penkiskart greičiau už garsą skriejančias hipergarsines raketas ypač sunku susekti ir perimti.

Kasmet Sankt Peterburge vykstančiame renginyje V. Putinas patikino, kad kitais metais šalies laivyną papildys 40 naujų laivų.

Konkrečios datos, kada karinės pajėgos bus aprūpintos naujaisiais hipergarsiniais ginklais, Rusijos prezidentas nepaminėjo, bet davė suprasti, kad ta diena artėja.

„Platus pažangiausių skaitmeninių technologijų, kurioms lygių nėra visame pasaulyje, taikymas, įskaitant hipergarsinių smogiamųjų sistemų ir povandeninių dronų eksploatavimą, suteiks laivynui unikalių pranašumų ir padidins kovinį jo pajėgumą“, – sakė V. Putinas.

Atskirai Rusijos naujienų agentūrų išplatintame pranešime nurodoma, kad, remiantis šalies gynybos ministerijos pateikta informacija, šiuo metu testuojami povandeniniai laivai „Belgorod“ – pirmieji, pajėgūs gabenti dronus „Poseidon“.

Testavimas, pasak ministerijos, jau beveik baigtas. „Modernių ginklų sistemų kūrimo darbai sėkmingai artėja prie pabaigos“, – nurodoma ministerijos pranešime.

Kremlius pranešė, kad pirmoji hipergarsinių raketų „Avangard“ partija buvo pradėta eksploatuoti praėjus porai dienų po 2019-ųjų Kalėdų.

Kalbėdamas apie technologijų lygį V. Putinas tada pasakė, kad Vakarams teks pasistengti jį prisivyti.

„Hipergarsinių ginklų neturi nė viena šalis, ką jau kalbėti apie žemyninio nuotolio hipergarsinius ginklus“, – sakė jis.