Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida sekmadienį paskelbė, kad asmuo, nelegaliai kirtęs šalis skiriančią sieną iš Pietų Korėjos pusės, buvo užsikrėtęs koronavirusu ir tapo pirmuoju Pchenjano patvirtintu užsikrėtimo atveju (vadinamuoju „nuliniu pacientu“).

Tačiau vienas Pietų Korėjos pareigūnas teigė, kad sveikatos institucijos nerado jokių sąsajų tarp šio asmens ir bet kokių patvirtintų koronaviruso atvejų.

„Asmuo nėra registruotas nei kaip COVID-19 pacientas, nei kaip asmuo, turėjęs kontaktą su virusu užsikrėtusiais pacientais“, – teigė vyresnysis sveikatos pareigūnas Yoonas Tae-ho, kurį citavo „Yonhap“.

Kol kas nežinoma, ar asmuo Pietų Korėjoje buvo testuotas dėl galimo užsikrėtimo virusu.

Pietų Korėjos kariuomenė teigė, kad asmuo, manoma, sieną kirto ją perplaukdamas iš vakarinės Gwanghwa salos, o tam, kad išvengtų Pietų Korėjos sienos apsaugos pareigūnų, ėjo per kanalizacijos vamzdžius, pirmadienį skelbė „Yonhap“.

Asmuo prieš trejus metus pabėgo į pietus ir liepos 19 dieną neteisėtai kirto stipriai saugomą šalis skiriančią karinę demarkacijos liniją, sekmadienį pranešė Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas sušaukė skubų susitikimą ir Kesongo mieste įvedė prevencinį karantiną, skelbė KCNA.

Pacientas, kurio tyrimo rezultatai yra ne visiškai aiškūs, buvo aptiktas Kesongo mieste netoli sienos su Pietų Korėja ir „jam skirtas griežtas karantinas“, pranešė KCNA.

Taip pat nustatomi visi asmenys, su kuriais jis turėjo kontaktą, bei tikrinami visi asmenys, buvę mieste per pastarąsias penkias dienas.

Tai yra „pavojinga padėtis ... dėl kurios gali kilti mirtina ... nelaimė“, pažymėjo naujienų agentūra.

Kim Jong Unas politbiuro posėdyje, pasak KCNA, pareiškė, jog „galima sakyti, kad į šalį pateko piktybinis virusas“, ir pareigūnai penktadienį ėmėsi „prevencinių priemonių, siekdami visiškai blokuoti Kesongo miestą“.

Branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja savo sienas uždarė sausio pabaigoje, kai koronavirusas plito kaimyninėje Kinijoje.

Pchenjanas nustatė griežtus apribojimus, dėl kurių buvo izoliuoti tūkstančiai žmonių, tačiau analitikai sako, jog šalis vargu ar sugebėjo išvengti infekcijos.

Pchenjano vyriausybė iki šiol teigė, kad šalyje esą nėra užfiksuota nė vieno užsikrėtimo koronavirusu atvejo.

Apie tikrąją atsiskyrusios šalies sveikatos padėtį žinoma nedaug.