Per šiuos labai skirtingo pobūdžio renginius buvo paminėtas įvykis, palikęs Korėjos pusiasalį padalytą ir milijonus šeimų atskirtų Demilitarizuotosios zonos.

Pchenjane Kim Jong Unas įteikė vardinius pistoletus dešimtims generolų ir aukšto rango pareigūnų, prisiekusių jam ištikimybę, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Praeitą savaitgalį Šiaurės Korėja pranešė galimai užfiksavusi pirmąjį užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejį šalyje. Kelis ankstesnius mėnesius Pchenjanas tvirtino, kad Šiaurės Korėja sugebėjo apsisaugoti nuo pasaulį apėmusios pandemijos.

Iškilmių nuotraukose matyti pozuojantys generolai, iš kurių nė vienas nedėvėjo kaukių.

Tuo metu Seule daugybė veteranų, prisidengusių veidus ir susodintų toli vienas nuo kito, dalyvavo jų pastangas pagerbiančioje ceremonijoje „Šlovės dienos“.

Ekrane buvo rodomi dramatiški reinscenizuotų mūšių vaizdai, interviu su užsieniečiais veteranais, taip pat buvo skelbiamos palaikymo žinios, gautos iš šalių, per karą pasiuntusių savo pajėgų palaikyti Pietų Korėją. Sveikinimus atsiuntė JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas.

Milijonai žmonių žuvo per trejus metus trukusį konfliktą, prasidėjusį 1950 metais nuo komunistinės Šiaurės Korėjos pajėgų įsiveržimo į JAV remtą Pietų Korėją. Šiuo žingsniu Kim Jong Uno senelis Kim Il Sungas siekė jėga suvienyti pusiasalį, Maskvos ir Vašingtono padalytą baigiantis Antrajam pasauliniam karui.

Kinijos ir Sovietų Sąjungos remta Šiaurės Korėja kovėsi su Pietų Korėjos ir JAV vadovaujamomis Jungtinių Tautų koalicijos pajėgomis, bet nė viena pusė neįgijo lemiamos persvaros.

Karo veiksmai baigėsi 1953 metų liepos 27-ąją. Vis tik abi Korėjos formaliai tebekariauja, nes konfliktas buvo užbaigtas tik paliaubomis, o taikos sutartis niekada nebuvo sudaryta.

Ilgainiui Šiaurės Korėja susikūrė branduolinį arsenalą, anot Pchenjano, reikalingą apsiginti nuo potencialios JAV invazijos. Dėl šios priežasties šaliai taikoma virtinė tarptautinių sankcijų.

Pchenjanas 1950-1953 metų konfliktą vadina Šlovinguoju Tėvynės išvadavimo karu ir tvirtina jį laimėjęs. Valstybinė naujienų agentūra KCNA pranešė, kad Kim Jong Unas savaitgalį apdovanojo savo generolus „atminimo pistoletais su jo kilniu vardu – kaip jo pasitikėjimo ženklą“.

Šie ginklai yra pavadinti Pektusano kalno vardu. Šis ties Kinijos ir Korėjos siena stūksantis užgesęs ugnikalnis laikomas korėjiečių dvasine gimtine.

Nuotraukose Generalinio štabo vadas vicemaršalas Pak Jong Chonas matyti sėdintis į dešinę nuo Kim Jong Uno ir atsargiai nukreipęs pistoletą į viršų, o ne lyderio link.

Tuo metu Seule, garsios architektės Zahos Hadid suprojektuotoje futuristinėje Tongdemuno dizaino aikštėje, JT štabo ir JAV pajėgų Korėjoje vadas generolas Robertas Abramsas kalbėjo, kad karas buvo „didelė tragedija per žmonijos istoriją“, „palikęs Korėjos pusiasalį griuvėsiuose“ ir „sukėlęs didžiulių kančių Korėjos žmonėms“.

Jungtinės Valstijos Pietų Korėjoje laiko 28,5 tūkst. karių.

„Laisvė, kaip ir taika, nėra nemokama“, – pabrėžė R. Abramsas.