Sekmadienį Ukrainos kariuomenė skelbė, kad jos kariai „pradėjo pasiruošimą“ paliauboms karo draskomame regione, o separatistų pareigūnai teigė, kad davė nurodymus savo pajėgoms ir išleido dekretą, draudžiantį naudoti ginklus.

Prieš įsigaliojant paliauboms Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas telefonu aptarė konfliktą Rytų Ukrainoje ir abu pareiškė paramą liepos 27 d. prasidedančioms paliauboms.

„Lyderiai susitarė, kad reikia skubiai įgyvendinti papildomas priemones, siekiant paremti paliaubų režimą Donbase“, – skelbė V. Zelenskio biuras.
V. Zelenskis pernai tapo Ukrainos prezidentu, žadėdamas užbaigti konfliktą Rytų Ukrainoje.

Ukraina ir separatistai praėjusią savaitę susitarė dėl „visiškų ir visaapimančių paliaubų“.

Iki šiol žlugo dvi dešimtys bandymų įgyvendinti visuotines paliaubas Rytų Ukrainoje. Paliaubos yra laikomos svarbiu žingsniu prieš naują viršūnių susitikimą karo Ukrainoje klausimui spręsti.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas anksčiau teigė norintys dar kartą susodinti Rusijos ir Ukrainos prezidentus V. Putiną ir V. Zelenskį prie derybų stalo.

Rusija ir Ukraina nesutaria nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį ir rėmė separatistus Ukrainos rytuose.

Jungtinių Tautų (JT) skaičiavimais, nuo 2014 metų trunkantis konfliktas pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių. Rusijos remiami separatistai jau šešerius metus kovoja su Ukrainos vyriausybės pajėgomis.