„Prieš du mėnesius vyriausybė surengė tikrųjų žemės savininkų ir žmonių, užėmusių jų laukus“ per ilgametį karą Darfūre, susitikimą naujienų agentūrai AFP telefonu pranešė Ibrahimas Ahmadas.

„Buvo pasiektas susitarimas dėl žemės savininkų grįžimo į savo laukus, tačiau penktadienį atvyko ginkluoti vyrai ir pradėjo šaudyti. Žuvo 20 žmonių, tarp jų dvi moterys ir vaikai," – sakė jis.

Darfūre nuo 2003-ųjų tęsiasi kruvinas konfliktas tarp etninės mažumos sukilėlių, kurie jaučiasi marginalizuojami centrinės vyriausybės, ir nušalintam prezidentui Omarui al Bashirui (Omarui Baširui) lojalių pajėgų, tarp jų – liūdnai pagarsėjusių džandžavidų kovotojų, daugiausia verbuojamų iš arabų gyvulių augintojų genčių.

Jungtinių Tautų duomenimis, konfliktas nuo 2003 metų pareikalavo apie 300 tūkst. gyvybių ir privertė 2,5 mln. žmonių palikti savo namus.

O. al Bashirą kariškiai nuo valdžios nušalino pernai balandį po daugelį mėnesių vykusių protestų prieš jo valdžią, kuriuos daugiausia sukėlė ekonominiai sunkumai.

Nuverstasis prezidentas yra ieškomas Hagoje įsikūrusio Tarptautinio baudžiamojo teismo dėl kaltinimų genocidu ir nusikaltimų žmoniškumui Darfūre.

Pernai rugsėjį Sudane prisaikdinta kariškių ir civilių suformuota laikinoji vyriausybė.

Šių metų sausį devynių sukilėlių grupuočių koalicija, kurioje yra ir frakcijų iš Darfūro, po ne vieną savaitę trukusių derybų pasirašė preliminarų susitarimą su vyriausybe.