Beveik 200 puslapių ataskaitoje PPO grupė padarė išvadą, kad „sąnaudų koregavimo metodika“, kurią Briuselis taiko dempingo skirtumams apskaičiuoti, prieštarauja tarptautinės prekybos taisyklėms, ir paragino Bendriją suderinti savo praktiką.

Vis dėlto ekspertai atmetė Rusijos teiginį, kad pats ES antidempingo reglamentas prieštarauja organizacijos Antidempingo susitarimui (ADA).

Tai jau trečiasis ES nepalankus PPO sprendimas dėl Bendrijos antidempingo priemonių.

Dempingas vyksta tada, kai šalies eksporto rinkoje parduoda gaminį ar paslaugą už mažesnę kainą nei savo vidaus rinkoje.

Tarptautinės prekybos taisyklės leidžia taikyti antidempingo muitus, jei jie atitinka griežtas sąlygas. Šių muitų taikymas dažnai ginčijamas PPO ginčų sprendimo institucijoje.

PPO darbo grupės sprendimas susijęs su byla, kurią Rusija pirmą kartą iškėlė 2015 m. gegužę. Tuomet Maskva paprašė konsultacijų su Briuseliu dėl skaičiavimo metodikos.

Šalims nepavykus susitarti, 2016 m. lapkritį Maskva paprašė PPO sudaryti ekspertų grupę šiam klausimui išspręsti.

Abi šalys turi teisę apskųsti ekspertų sprendimą, tačiau PPO apeliacijų nagrinėjimo komisijos darbas yra paralyžiuotas nuo praėjusių metų gruodžio, kai JAV blokavo naujų teisėjų paskyrimą, ir ji liko be byloms nagrinėti reikalingo kvorumo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)