Santykiai tarp abiejų valstybių dar labiau paaštrėjo šią savaitę po to, kai JAV uždarė Kinijos konsulatą Hiustone, Teksaso valstijoje, o Kinija ėmėsi atsakomųjų žingsnių Čengdu mieste. Abi šalys teigia, kad konsulatai kėlė grėsmę nacionaliniam saugumui.

Nors taip ir neaišku, iki kada amerikiečiai turėjo išsikelti iš konsulato Čengdu mieste, tačiau AFP reporteriai matė, kaip iš pastato buvo nešami juodi šiukšlių maišai, o vienam suplyšus iš jo pabiro susmulkintas popierius. Šeštadienio rytą buvo išnešta bent 10 tokių maišų.

Taip pat buvo matyti, kaip išgabenami lagaminai. Tuo metu darbininkas su nedideliu kranu nuo fasado nuėmė JAV emblemą, o ant pastato teliko plevėsuoti JAV vėliava.

Pasak Kinijos, JAV konsulato Čengdu mieste uždarymas yra „teisėtas ir svarbus atsakas į nepagrįstus Jungtinių Valstijų veiksmus.“ Anot Pekino, diplomatinės misijos darbuotojai kėlė grėsmę Kinijos interesams ir nacionaliniam saugumui.

Vašingtonas tuo metu teigia, kad kinų diplomatai Hiustone siekė pavogti JAV pramonines paslaptis ir medicininių bei mokslinių tyrimų duomenis.

Paskutiniai kinų diplomatai iš konsulato Hiustone išsikėlė penktadienį – jiems buvo duotos 72 valandos apleisti pastatą. Daiktai buvo išgabenti sunkvežimiais, o trečiadienį virš namo pasirodė dūmai, todėl manyta, kad kinai degino dokumentus.