Atsakydama į klausimus apie susirėmimus Portlando mieste tarp federalinių pajėgų ir demonstrantų, protestavusių prieš rasizmą ir policijos brutalų elgesį, viena JT atstovė pabrėžė, kad teisė į taikius susirinkimus ir protestus privalo būti apsaugota.

„Taikioms demonstracijoms, vykusioms JAV miestuose, pavyzdžiui, Portlande, iš tikrųjų turi būti galimybė tęstis“, – žurnalistams Ženevoje sakė JT žmogaus teisių biuro atstovė Elizabeth Throssel.

Pasak jos, žmonėms turi būti suteikta galimybė protestuoti, o žurnalistams – nušviesti tokius protestus be „rizikos būti nepagrįstai sulaikytiems ar įkalintiems, patirti nebūtiną, neproporcingą ar diskriminuojantį jėgos panaudojimą arba kitokių jų teisių pažeidimų“.

Jungtinėse Valstijose protestai įsiplieskė po gegužės 25-ąją Mineapolio mieste įvykusio incidento, kai afroamerikietis George'as Floydas mirė dėl šiurkščių policijos veiksmų jį areštuojant.

Anksčiau šį mėnesį šie protestai jau buvo pradėję išsikvėpti, bet pranešimai, kad federaliniai pareigūnai Portlande sučiupo keletą protestuotojų ir išsivežė juos automobiliais be jokių specialiųjų atpažinimo ženklų, pakurstė naują demonstracijų bangą.

JAV Teisingumo departamento nepriklausoma priežiūros tarnyba ketvirtadienį paskelbė pradėjusi tyrimą dėl federalinių agentų jėgos naudojimo Portlande.

E. Throssel sakė, kad pranešimai apie pareigūnus be atpažinimo ženklų, areštuojančius protestuotojus, kelia itin didelį susirūpinimą.

Pasak jos, tokia praktika gali „pagausinti nepagrįstų areštų ir kitų žmogaus teisių pažeidimų“.

„Norėtume pabrėžti... kad valdžia turėtų užtikrinti, jog dislokuojamos federalinės ir vietos saugumo pajėgos būtų tinkamai ir aiškiai pažymėtos, taip pat naudotų jėga tik kai tai būtina – proporcingai ir laikantis tarptautinių normų“, – kalbėjo JT atstovė.

E. Throssel pridūrė, kad visame pasaulyje valdžios institucijos privalo užtikrinti, jog žmonės, atliekantys teisėsaugos funkcijas, negrasintų „naudoti jėgą taikiems protestams atgrasyti“.