„Arktis šyla daugiau kaip dvigubai sparčiau nei pasaulio vidurkis. Tai daro poveikį vietos populiacijoms ir ekosistemoms, taip pat sukelia pasaulinių padarinių“, – sakoma penktadienį paskelbtame Pasaulio meteorologijos organizacijos (PMO) generalinio sekretoriaus Petteri Taalaso pranešime.

Jis atkreipė dėmesį, kad sąlygos Žemės poliarinėse srityse lemia orus ir labai nuo jų nutolusiuose regionuose, kur gyvena šimtai milijonų žmonių.

PMO anksčiau pranešė, kad Rusijos Verchojansko mieste birželio 20-ąją buvo užfiksuota 38 laipsnių temperatūra. Agentūra pažymėjo, jog jeigu šie duomenys bus patvirtinti, tokia temperatūra būtų karščio rekordas ties Šiaurės poliaračiu. Be to, tą regioną daugelyje vietų niokojo dideli gaisrai.

Agentūra pažymėjo, kad itin šilti orai susiję su didele „blokuojančia slėgio sistema“ ir į šiaurę nukrypusia atmosferos sraujyme, atnešusia į regioną įšilusio oro. Vis tik PMO taip pat atkreipė dėmesį į autoritetingų klimatologų neseniai paskelbtą vieną studiją, kurioje daroma išvada, jog stebimas temperatūros didėjimas būtų beveik neįmanomas be žmogaus veiklos skatinamo klimato šiltėjimo.

PMO nurodė, kad JAV Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro bei JAV nacionalinio ledo centro surinkta informacija rodo, kad kaitros banga Sibire „spartino ledo traukimąsi nuo Rusijos Arkties pakrančių, ypač nuo birželio pabaigos. Tai lėmė labai mažą jūrinio ledo kiekį Laptevų ir Banrenco jūrose“.