„Saugumo pajėgos išlaisvino aktyvistę Hella Mewis“, – pareiškime nurodė Irako kariuomenės atstovas Yahya Rasoolas.

Kol kas nepaskelbta, kada ir kokios pajėgos įvykdė operaciją, taip pat kas buvo pagrobęs H. Mewis.

Irakiečių Aukščiausiosios teismų tarybos atstovas Abdelsattaras Bayraqdaras pažymėjo, kad operaciją rėmė Bagdado tyrimų teismas.

„Tebetiriame šį nusikaltimą“, – sakė jis.

Meno kuratorė Hella Mewis, dirbusi jaunus irakiečių menininkus remiančiame kultūros institute „Bait Tarkib“, buvo pagrobta vėlai pirmadienį, kai išėjo iš savo biuro.

„Ji važiavo dviračiu, kai buvo pastebėta, kad ją pagrobė du automobiliai, vienas iš jų – baltas pikapas, kokius naudoja tam tikros saugumo pajėgos“, – naujienų agentūrai AFP pranešė vienas šaltinis saugumo tarnybose.

Jo teigimu, vietos policijos nuovados pareigūnai matė pagrobimą, bet neįsikišo.

Penktadienį susisiekti su H. Mewis telefonu nepavyko, o jos draugai apie ją dar nieko nebuvo negirdėję.

Vokietijos ambasada Bagdade kol kas jokių komentarų nepateikė.

Pagrobtos vokietės draugė naujienų agentūrai AFP sakė, kad po to, kai buvo nužudytas irakiečių mokslininkas Hishamas al Hashemi, palaikęs pernai vykusius antivyriausybinius protestus, H. Mewis buvo neramu.

„Kalbėjau su ja [H. Mewis] praėjusią savaitę. Ji taip pat aktyviai buvo įsitraukusi į protestus, todėl po to nužudymo jautė nerimą“, – sakė vokietės draugė Dhikra Sarsam.

Praėjusiais metais Bagdade ir šalies pietuose, kur gyventojų daugumą sudaro šiitai, vyko didžiulio masto protestai prieš vyriausybę, kuri buvo kaltinama korupcija ir nekompetencija.

Su protestais siejamas smurtas pareikalavo apie 550 gyvybių. Tarp aukų buvo kelios dešimtys aktyvistų, kuriuos nušovė nenustatyti asmenys. Daugeliu atveju užpuolikai prie savo aukų privažiuodavo motociklu.

Dar dešimtys asmenų buvo pagrobti. Kai kurie iš jų vėliau buvo paleisti netoli savo namų; kur yra likę pagrobtieji – nežinoma.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pasmerkė šiuos incidentus ir pavadino juos „intensyvėjančia letaline aktyvistų bei protestuotojų persekiojimo, bauginimo, grobimo ir tyčinių nužudymų kampanija“.

Šiemet, po kelerių metų pertraukos, šalyje pastebimai padaugėjo užsieniečių pagrobimo atvejų.

Naujųjų metų išvakarėse buvo pagrobti ir 36 valandas įkaitais laikyti du laisvai samdomi prancūzų žurnalistai, o trys vienos prancūzų nevyriausybinės organizacijos darbuotojai pagrobėjų nelaisvėje praleido du mėnesius.

Abiem atvejais pagrobėjų tapatybės nebuvo atskleistos, taip pat nepranešta, kokie buvo jų reikalavimai.