Keistoji praktika nesirenkant viską iš lėktuvų apipurkšti dezinfekantais kelia nerimą, jog Turkmėnistano valdžios institucijos gali sukurti didesnę sveikatos ir aplinkos problemą.
Liepos 22 d. „Laisvosios Europos radijo / Laisvės radijo“ padalinys Turkmėnistane pranešė, kad dezinfekantai pasižymi „nemalonia smarve“ ir galbūt kenkia žmonėms ir gyvūnams bei naikina pasėlius. Šalies valdžia taip pat purškia dezinfekantus iš sunkvežimių cisternų miestų gatvėse.

Turkmėnistano valstybinė žiniasklaida pasaulinės koronaviruso pandemijos metu taikomas priemones apibūdino kaip „visapusę nukenksminimo kampaniją, skirtą užkirsti kelią infekcinių ligų plitimui šalyje“.

Remiantis oficialiais pranešimais, lengvieji lėktuvai purškia 1 proc. chloro tirpalą arba 0,25 proc. natrio hipochlorito tirpalą, labiau žinomą kaip baliklis. „Laisvosios Europos radijui / Laisvės radijui“ interviu davę vietos ekspertai teigė, kad purškiamų dezinfekantų sudėtyje veikliosios medžiagos yra daugiau, nei tvirtinama.

„Šis moksliniais tyrimais paremtas darbas atliekamas dviem etapais. Pirmasis etapas skirtas dezinfekuoti dirvožemį ir įgyvendinamas iš 15–20 metrų aukščio. Antrasis etapas įgyvendinamas iš 50–60 metrų aukščio. Jo paskirtis – sunaikinti patogeniškus mikrobus ir virusus, susitelkusius maždaug 40 metrų aukštyje nuo Žemės paviršiaus“, – liepos 15 d. pranešė valstybinė žiniasklaida.
Tą pačią dieną valstybinė televizija pirmą kartą parodė, kaip lėktuvai purškia dezinfekantus šalies pasienyje. Stebėtojai sako, kad tokių reportažų tikslas – nuraminti gyventojus ir juos užtikrinti, jog epidemiologinė situacija Turkmėnistane yra valdoma.

„Laisvosios Europos radijo / Laisvės radijo“ korespondentas nurodė, kad daugelis pietrytinėje šalies dalyje esančio Maro velajato gyventojų nerimauja dėl neigiamo dezinfekantų poveikio jų ir jų vaikų sveikatai. Ūkininkai taip pat baiminasi, jog purškiamos dezinfekavimo priemonės kenkia pasėliams ir gyvūnams.

Turkmėnistanas primygtinai tvirtina, kad neturi nė vieno koronaviruso atvejo, nepaisant pranešimų apie į ligonines plūstančius pacientus ir visoje šalyje fiksuojamas mirtis nuo, įtariama, koronaviruso.
Nors koronaviruso šalyje lyg ir nėra, pastaruoju metu Turkmėnistano valdžia ėmėsi beprecedenčių sveikatos apsaugos priemonių, bandydama užkirsti kelią ligos plitimui. Iš pradžių draudusios dėvėti veido kaukes, liepos 13 d. valdžios institucijos visgi liepė žmonėms jas nešioti viešumoje, kad apsisaugotų nuo „dulkių“. Judėjimas valstybės viduje buvo apribotas, uždarytos turgavietės ir prekybos centrai.

Taip staigiai persigalvota po vis atidėlioto Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovų vizito liepos mėnesio pradžioje, skirto epidemiologinei situacijai įvertinti. Liepos 15 d. surengtoje spaudos konferencijoje PSO misijos vadovė Catherine Smallwood pranešė, kad jos komanda nematė ir negirdėjo nieko, kas prieštarautų vyriausybės teiginiui, jog Turkmėnistane koronaviruso nėra. Kita vertus, C. Smallwood rekomendavo šalies valdžios institucijoms „imtis svarbiausių sveikatos apsaugos priemonių, tarytum COVID-19 infekcija būtų pasiekusi Turkmėnistaną“. Taip pat ji pakomentavo „pranešimus apie didėjantį susirgimų ūmia kvėpavimo takų liga arba nežinomos kilmės plaučių uždegimu skaičių“.

Prieš PSO komandai apsilankant Turkmėnistane, „Laisvosios Europos radijas / Laisvės radijas“ pranešė, jog šios valstybės valdžios institucijos bando nuslėpti tikrąjį pandemijos mastą šalyje.