„Per penkias pastarąsias savaites matomas ryškus rodiklių augimas – antrą liepos savaitę mirties atvejų buvo 59 proc. daugiau nei būtų galima tikėtis, atsižvelgiant į per ilgą laiką užfiksuotus duomenis“, – trečiadienio vakarą paskelbtoje ataskaitoje teigė Pietų Afrikos medikų asociacijos taryba (SAMRC).

Vyriausybės remiamos, tačiau nepriklausomos tarybos ataskaita paskelbta sveikatos ministerijai pranešus apie rekordiškai didelį per 24 val. užfiksuotų mirčių nuo COVID-19 skaičių – 572.

Ataskaitos autorė profesorė Debbie Bradshaw teigė, kad „kassavaitiniai pranešimai apie mirtis atskleidė didelį patvirtintų mirčių nuo COVID-19 ir mirčių dėl kitų priežasčių, kurių smarkiai padaugėjo, neatitikimą“.

Pietų Afrikos Respublika yra koronaviruso labiausiai paveikta valstybė Afrikoje. Pagal patvirtintų atvejų skaičių ši šalis taip pat patenka į labiausiai paveiktų šalių pasaulyje penketuką. Bendras patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius šalyje siekia 394 948, patvirtintų mirčių nuo šios ligos skaičius siekia 5 940.
Mirštamumo lygis nuo COVID-19 PAR išlieka gana žemas, atitinka maždaug 1,5 proc., rodo sveikatos ministerijos duomenys.

SAMRC pavesta tirti ligų tendencijas ir įvardyti šalyje užfiksuotų mirčių priežastis.

„SAMRC mirties atvejus Pietų Afrikos Respublikoje tiria jau ištisus dešimtmečius, ši sistema užfiksavo mirčių padaugėjimą, kurį sieja su COVID-19 pandemija“, – teigė tarybos vadovė profesorė Glenda Gray.

„Šias mirtis galima priskirti ir COVID-19, ir su COVID-19 nesusijusioms ligoms, tokioms kaip tuberkuliozė, ŽIV ir kitoms, sveikatos apsaugos tarnyboms šiuo metu daugiausia rūpinantis pandemijos valdymu“, – sakė ji.