A. Guterresas atskirai telefonu pasikalbėjo su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu (Ilchamu Alijevu) ir Armėnijos ministru pirmininku Nikolu Pašinianu, nurodė JT atstovas.

JT lyderis išreiškė susirūpinimą dėl abiejų šalių pajėgų susirėmimų ir paprašė jų susilaikyti „nuo provokuojančios retorikos“, pridūrė atstovas.

A. Guterresas taip pat sakė „visiškai palaikąs“ Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pastangas mažinti įtampą tarp Baku ir Jerevano.

Armėnija ir Azerbaidžanas jau kelis dešimtmečius yra įsivėlusios į teritorinį ginčą dėl Kalnų Karabacho. Regionas, kurio gyventojų daugumą sudaro armėnai, padedamas Jerevano atsiskyrė nuo Azerbaidžano per 1991–1994 metų karą, pareikalavusį 30 tūkst. gyvybių.

Nors nuo 1994 metų vedamos derybos tarpininkaujant Rusijai, JAV ir Prancūzijai, ilgalaikės išeities iš aklavietės iki šiol taip ir nerasta.

Vėliausias smurto protrūkis prasidėjo liepos 12-ąją, kai abi pusės apkaltino viena kitą apšaudymu iš artilerijos pabūklų. Pavienės atakos tęsėsi dar kelias dienas ir lig šiol iš viso pareikalavo 17 gyvybių.