Praeitą mėnesį „Index“ savo skelbiamo „nepriklausomumo barometro“ rodyklę perslinko nuo žymos „nepriklausomas“ prie „esantis pavojuje“, iškilus konfrontacijai dėl administracijos planų reorganizuoti portalą, nors jo darbuotojai tam griežtai priešinasi.

Daugiau kaip 90 portalo darbuotojų paskelbė atvirą laišką, sakydami, kad negali laikyti sprendimo atleisti vyriausiąjį redaktorių Szabolcsą Dullą kažkuo kita nei „atviru mėginimu daryti spaudimą“, dėl kurio nepriklausomas darbas redakcijoje tampa nebeįmanomas.

„Šis sprendimas mums nepriimtinas, – rašo darbuotojai. – Ne vienus metus sakėme, kad „Index“ nepriklausomos veiklos sąlygomis laikome du dalykus – kad nebūtų išorinio kišimosi į „Index“ skelbiamą turinį arba redakcijos sudėtį.“

„Index“ vienas iš virtinės nepriklausomų žiniasklaidos kanalų, susilpnėjusių finansiškai ir susidūrusių su veiklos varžymais, premjero Viktoro Orbano vyriausybei stengiantis kontroliuoti vis didesnį Vengrijos žiniasklaidos segmentą.

„Mano žinia išlieka ta pati – kad „Index“ yra galinga tvirtovė, kurią norima susprogdinti“, – Sz. Dullas sakė atsisveikindamas su redakcijos darbuotojais. Jo kalbos vaizdo įrašą paskelbė naujienų portalas 444.hu.

Sz. Dullas vėliau sakė, kad „Index“ valdančio fondo vadovas Laszlo Bodolai (Laslas Bodolajus) jam pareiškė, jog sprendimas jį atleisti buvo priimtas dėl „nepriklausomybės barometro“ pakeitimo ir dėl redaktoriaus paskelbtų šio žingsnio paaiškinimų.

„Index“ darbuotojai ne be priežasties pasijuto atsidūrę pavojuje – ir ne be priežasties nusprendžiau pasukti mūsų nepriklausomumo barometrą“, – sakoma portalo paskelbtame Sz. Dullo pranešime.

Organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF) 2020 metais paskelbtame tarptautiniame žiniasklaidos laisvės indekse Vengrija buvo 89-oje vietoje tarp 180 šalių, smuktelėjusi per dvi pozicijas. 2013 metais ji užėmė 56-ą vietą.

RSF aiškino, kad tai atspindi iškreiptą Vengrijos žiniasklaidos rinką, nes šimtai vyriausybės politiką remiančių žiniasklaidos priemonių buvo apjungtos į didžiulį Vidurio Europos spaudos ir žiniasklaidos fondą (KESMA). Šis fondas yra dosniai finansuojamas vyriausybės, bet jo leidinių ir kanalų skelbiamam turiniui taikoma griežta politinė kontrolė.

Per kelerius pastaruosius metus daug leidinių buvo uždaryta dėl V. Orbano pastangų didinti savo ir jo dešiniosios partijos „Fidesz“ dominavimą šalies žiniasklaidos sektoriuje. Tarp jų buvo svarbus kairiosios pakraipos dienraštis „Nepszabadsag“ ir konservatyvaus pobūdžio savaitraštis „Heti Valasz“, įkurtas 2001 metais su V. Orbano pagalba, bet patirdavęs vis didesnį spaudimą palaikyti vyriausybės kursą.

Valstybinė žiniasklaida, ypač per televiziją, radiją ir naujienų agentūrą skelbiamas turinys, beveik visiškai prarado visuomeninę funkciją ir virto svarbia vyriausybės propagandos aparato dalimi.