Pareigūnai 77 šalyse konfiskavo 34,5 mln. eurų vertės suklastotų ar kokybės reikalavimų neatitinkančių produktų ir sulaikė 407 asmenis. Operacija vyko nuo 2019 metų gruodžio iki šių metų birželio.

Tarp konfiskuotų prekių buvo užterštų pieno produktų, neteisėtai paskerstų galvijų mėsos bei maisto produktų, kurie buvo neteisingai paženklinti kaip turintys gydomųjų savybių, nurodė Interpolas, kurio būstinė yra Prancūzijos pietrytiniame Liono mieste.

Tačiau policija taip pat konfiskavo tūkstančius padirbtų medicinos produktų. Šalys visame pasaulyje skubėjo apsirūpinti ištekliais, kai dėl koronaviruso pandemijos teko uždaryti sienas.

„Šalims visame pasaulyje tęsiant pastangas pažaboti COVID-19, nusikaltėlių tinklai, platinantys šiuos potencialiai pavojingus produktus, demonstruoja ryžtą pasipelnyti“, – sakė Interpolo generalinis sekretorius Juergenas Stockas.

Be padirbtų testų rinkinių koronaviruso infekcijai nustatyti, per kratas taip pat buvo aptikta dezinfektantų ir netgi iš Azijos į Pietų Afriką atkeliavusi jūros gėrybių siunta, melagingai deklaruota kaip asmeninių apsaugos priemonių krovinys.

Taip pat konfiskuota kosmetikos produktų, avalynės, drabužių, rankinių, automobilių dalių, elektronikos prietaisų, tabako gaminių ir vaistų, kurių bendra vertė – 2,7 mln. eurų, nurodė Interpolas.

Kasmet Interpolo rengiama operacija „Opson“ prieš suklastotus ar kokybės reikalavimų neatitinkančius maisto produktus ir gėrimus vyko jau devintą kartą. Per šiuos reidus konfiskuojama tūkstančiai tonų suklastotų ir potencialiai žalingų produktų.