Graikijos užsienio reikalų ministerija antradienį pareiškė oficialų protestą Ankarai, reaguodama į pranešimą, kad vienas Turkijos gręžimo laivas vykdys žvalgymo darbus į pietus nuo graikų Megistės (Kastelorizo) salos Egėjo jūros pietrytinėje dalyje.

„Nuo vakar Egėjo jūros pietuose ir pietryčiuose dislokuoti laivyno daliniai“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis, bet nesutiko atskleisti daugiau detalių.

Šie daliniai „pasiruošę atsakyti į bet kokią veiklą“, pridūrė kariškis.

Graikijos karinės jūrų pajėgos taip pat ragino keliaujančius jūra nepaisyti toje srityje Turkijos įvestų laivybos suvaržymų.

Premjeras Kiriakas Micoatakis sušaukė ketvirtadienį ir penktadienį vyksiančius susitikimus su Graikijos partijų lyderiais, kad informuotų juos apie „nacionalinius reikalus“, pranešė vyriausybės vadovo biuras.

Atėnai sako, kad Turkijos žvalgymo darbai Graikijai priklausančioje žemyninio šelfo dalyje didina įtampą regione, kur Ankara ginčija Graikijos jūrines teises.

„Raginame Turkiją nedelsianti nutraukti visą neteisėtą veiklą, pažeidžiančią mūsų suverenias teises ir silpninančią taiką ir saugumą regione“, – pabrėžė Graikijos užsienio reikalų ministerija.

Europos Sąjunga kritikuoja, anot jos, Turkijos neteisėtą naftos ir dujų telkinių žvalgymą prie Kipro krantų, taip pat Ankaros veiksmus palaikant Jungtinių Tautų pripažįstamą Libijos vyriausybę.

Daugelis taip pat susirūpinę dėl Turkijos, kuri formaliai tebesiekia narystės ES, politikos krypties vadovaujant prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui. Nerima padidino ir Turkijos neseniai priimtas sprendimas atimti iš Stambulo istorinio Švč. Išminties soboro muziejaus statusą ir paversti jį mečete.

R. T. Erdoganas įvykdė šį planą, nepaisydamas Jungtinių Valstijų ir Rusijos raginimų to nedaryti ir Prancūzijos bei popiežiaus Pranciškaus priekaištų. Tuo metu Graikijos kultūros ministerija sprendimą dėl soboro pavadino „provokacija civilizuotam pasauliui“.