Antradienį amerikiečių bendrovės „Maxar Technologies“ paviešintos palydovų darytos nuotraukos parodė, jog kaupiasi vanduo rezervuare, priklausančiame prieštaringai vertinamoje „Blue Nile“ užtvankoje Etiopijoje. Egipto valdžia ėmėsi reikalauti skubaus paaiškinimo, o kaimyninis Sudanas – skųstisi vandens lygio sumažėjimu upėje.

Panašu, kad rezervuarą užtvindė smarkios liūtys, tačiau Etiopija ir seniau ne kartą žadėjo užpildysianti užtvanką nepriklausomai nuo to, ar pavyks susitarti su kitomis dviem šalimis, tad Egiptas ir Sudanas nerimauja ne veltui. Jeigu Etiopija imsis skubiai pildyti užtvanką, baiminamasi, kad tai turės didelės įtakos Egipto ir Sudano vandens ištekliams.

Tą pačią dieną minėtosioms trims valstybėms nepavyko sutarti, kaip toliau turėtų būti vykdomas šis projektas – naujausias derybų etapas žlugo.

Didžioji Etiopijos Renesanso užtvanka (GERD) – itin ambicingas 4,5 mlrd. dolerių vertės hidroelektrinės projektas, padėsiantis, kaip tikimasi, šaliai tapti svarbiausia regiono žaidėja. Ji turėtų elektros energija aprūpinti apie 60 proc. jos neturinčių Etiopijos namų ūkių ir padėtų išsipildyti premjero Abiy Ahmedo vizijai paversti valstybę didžiausia energijos eksportuotoja regione.

Elektros neturintys Etiopijos gyventojai maisto gamybai ir šildymui kerta miškus, o net 40 proc. šalies teritorijos, kur užtikrintas elektros tiekimas, nuolat kenčia nuo tiekimo sutrikimų, CNN paaiškina „East African Policy Research Institute“ vienas iš steigėjų Birhanu Lenjiso.

„Situacija tikrai nepavydėtina. Ji labai sudėtinga. Mūsų indėlis į Nilo vandenis apie 85 proc., tačiau negalime tuo vandeniu naudotis“, – pridūrė jis.

Užtvanka grasina vienam iš vertingiausių Egipto išteklių. Dauguma iš 102 mln. Egipto gyventojų gyvena Nilo slėnyje, palei upę. Upė jiems teikia ne tik geriamą vandenį, bet ir pasitarnauja irigacinėms sistemoms bei pramoniniams tikslams.

„Mano tėvas ir mano senelis gyveno prie Nilo. Prie Nilo gyvens ir mano vaikai ir anūkai“, – CNN pareiškė ūkininkas iš pietinio Egipto AhmedasAbdelis Wahabas. Jo skaičiavimu, dėl užtvankos derlius gali sumažėti net 60 proc., pabrangti vanduo.

„Mes labai nerimaujame. Nerimauja visi žemdirbiai“, – sako jis.

Kaip teigia „International Crisis Group“, Sudanas turės naudos iš užtvankos gaminamos pigesnės elektros ir stabilios vandens tėkmės, padėsiančios išvengti potvynių ir užtikrinsiančios sklandesnę irigaciją. Bėda ta, kad naujas projektas labai arti – vos už 20 kilometrų nuo sienos su Etiopija – tad, jeigu veiksmai nebus tinkamai koordinuojami, iškils potvynių grėsmė šalies „Roseires“ užtvankai.

CNN Etiopijos vandens išteklių, irigacijos ir energetikos ministras pirmininkas Seleshi Bekele atmetė eiginius, esą, šalis pradėjo pildyti rezervuarą, ir patikino, kad vanduo kaupiasi dėl gausaus lietaus.

Analitikai sutinka, kad palydovų darytose nuotraukose matomas vanduo gali būti krituliai.

„Kadangi užtvankos statybos jau pakankamai įsibėgėjusios, progresas akivaizdus, vanduo jau gali kauptis, o tai natūralu dėl liūčių sezono“, – sutinka „International Crisis Group“ Etiopijos reikalų analitikas Williamas Davisonas.