„Kinijos vyriausybė yra ištikima kibernetinio saugumo gynėja ir visuomet priešinosi ir dorojosi su visų formų kibernetinėmis atakomis ir kibernetiniais nusikaltimais“, – pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

JAV privalo „nedelsdamos liautis šmeižusios Kiniją dėl kibernetinio saugumo klausimų“, sakė jis per spaudos konferenciją.

JAV Teisingumo departamentas antradienį apkaltino du Kinijos kompiuterinius įsilaužėlius vogus prekybos paslapčių iš įmonių vienuolikoje valstybių, įskaitant Lietuvą.

„Vienuolikos punktų kaltinamajame akte nurodoma, kad 34 metų Li Xiaoyu ir 33 metų Dong Jiazhi, kartu mokęsi kompiuterijos taikomųjų technologijų tame pačiame Kinijos universitete, ilgiau kaip dešimt pastarųjų metų vykdė kompiuterinių įsilaužimų kampaniją, taikydamiesi į šalis, turinčias aukštųjų technologijų pramonę, įskaitant Jungtines Valstijas, Australiją, Belgiją, Vokietiją, Japoniją, Lietuvą, Nyderlandus, Ispaniją, Pietų Korėją, Švediją ir Jungtinę Karalystę“, – rašoma JAV Teisingumo departamento pranešime.

„Tarp taikiniais tapusių ūkio šakų, be kita ko, buvo aukštųjų technologijų gamyba, medicinos įrenginių, civilinė ir pramonės inžinerija, verslo, švietimo ir žaidimų programavimas, saulės energetika, farmacija, gynyba“, – nurodė departamentas.

Kaltinamajame akte nepateikiama jokių detalių, rodančių, kad programišiams pavyko pasisavinti kokios nors informacijos apie COVID-19 tyrimus, nors pastangos prasiskverbti į biotechnologijų bendrovių sistemas, įskaitant įmones Kalifornijoje, Merilande ir Masačusetse, buvo dedamos.

Manoma kad abu minimi asmenys yra Kinijoje.

„Kinija dabar užėmė vietą šalia Rusijos, Irano ir Šiaurės Korėjos tame gėdingame šalių, suteikiančių saugų prieglobstį kibernetiniams nusikaltėliams, klube“, – pareiškė JAV generalinio prokuroro pavaduotojas Johnas Demersas.

Tačiau Pekinas atmetė šiuos kaltinimus ir pareiškė, kad kibernetinė erdvė „neturėtų tapti nauju mūšio lauku“.

„Šalys, siekiančios hegemonijos kibernetinėje erdvėje, tik pačios sau pakenks“, – teigė Wang Wenbinas.

Kaltinimus kinų programišiams JAV pareiškė tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų tvyrant įtampai dėl įvairių klausimų, pradedant prekyba ir baigiant Pekino reakcija į koronaviruso pandemiją.