„Nestabilus“ ginkluotas vyriškis, Ukrainoje įkaitais paėmęs keliolika autobusu važiavusių žmonių ir laikęs juos daugiau nei 12 valandų, sulaikytas policijos, praneša pareigūnai.

Kaip rašo independent.co.uk, pagrobėjas sutiko paleisti įkaitais laikytus autobuso keleivius po 15 min. trukusio pokalbio su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, žurnalistams pranešė V. Zelenskio administracijos vadovo pavaduotojas.

Užpuolikas nurodė V. Zelenskiui savo „Facebook“ puslapyje paskelbti vaizdo įrašą, kuriame prezidentas ragina Ukrainos gyventojus pažiūrėti 2005 m. dokumentinį filmą „Earthlings“ („Žemiečiai“) apie tai, kaip žmonės išnaudoja gyvūnus. Filme pasakotojo vaidmenį atlieka aktorius Joaquinas Phoenixas.

Prabėgus kelioms minutėms po šio vaizdo įrašo paskelbimo vakarų Ukrainoje esančiame Lucko mieste keleivius įkaitais paėmęs užpuolikas išėjo iš autobuso ir pasidavė policijos pareigūnams.

Visi 13 išvaduotų įkaitų nesužeisti, praneša pareigūnai.

Ankstesnį įrašą, kuriame ragina pasižiūrėti dokumentinį filmą, po įkaitų išlaisvinimo ištrynęs V. Zelenskis paskelbė kitą įrašą. Jame prezidentas gyrė įkaitų išvadavimo operaciją vykdžiusius žmones.

„Žmogaus gyvybė – pati didžiausia vertybė. Nepraradome nė vieno. Dabar šeimos pagaliau gali apkabinti savo artimuosius, visą dieną praleidusius autobuse vykusiame pragare“, – sakė prezidentas.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas žurnalistams sakė, kad autobuso keleivius įkaitais paėmęs asmuo yra „nestabilus žmogus, susikūręs savąją pasaulio viziją ir sugalvojęs už tai atkeršyti“.

„Jis turėjo savo įsivaizdavimą apie teisingumą ir žmogaus gyvybės vertę“, – teigė A. Avakovas.

Ukrainos žiniasklaida užpuoliką apibūdino kaip gyvūnų teisių aktyvistą, padėjusį apsaugoti benamius šunis.

Po anksčiau vykusių derybų su pirmuoju šalies policijos vadovo pavaduotoju Jevgenu Kovaliu vyriškis paleido tris įkaitus, tarp kurių buvo besilaukianti moteris.

Policija nustatė užpuoliko tapatybę: tai Maksymas Krivošas, Rusijoje gimęs 44-erių ukrainietis, kuris, kaip pranešama, kalėjime jau praleido iš viso 10 metų už įvairiausio pobūdžio nusikaltimus, teigia Ukrainos vidaus reikalų ministro pavaduotojas Antonas Geraščenka.

Nors autobuso apgultis baigėsi be sužalojimų, užpuolikas pokalbio su J. Kovaliu metu iššovė pro autobuso langą ir vos nepataikė į policijos vadovo pavaduotoją.

Vykdant išvadavimo operaciją, policijai teko užtverti Lucko centrą. Vienu metu užpuolikas pro autobuso langą ėmė mėtyti sprogmenis ir paleido keletą šūvių į policijos droną.