Pirmadienį Londone buvęs televizijos žurnalistas G. Paragone susitiko su „Brexit“ architektu Nigelu Farage‘u. Jau šią savaitę ketinama oficialiai paskelbti apie jo partijos „Italexit“ gimimą.

„Nebeleisime, kad mus šantažuotų šalys, negerbiančios Italijos“, – pareiškė G. Paragone ir pridūrė, kad tik „iš tikrųjų suvereni valstybė“, tokia kaip Jungtinė Karalystė, gali atlaikyti ekonominę krizę, išprovokuotą naujojo koronaviruso.

Ekspertai sako, kad laikas parodys, ar G. Paragone politinė jėga sugebės pasinaudoti priešiškumu Europos Sąjungai, kuris Italijoje kilo koronaviruso metu, tačiau pabrėžia, kad partijai stinga politinio pagrįstumo.

G. Paragone praeitais metais pasitraukė iš partijos „Penkių žvaigždučių judėjimas“, kai ši suformavo vyriausybę su proeuropietiška Demokratų partija, tokiu būdu akcentuodamas savo priešiškumą Briuseliui.

Net ir Matteo Salvini dešiniojo sparno „Lyga“, dar visai neseniai garsėjusi euroskeptiškais pareiškimais, kiek sušvelnino toną Briuselio ir euro klausimu, taip siekdama pelnyti daugiau pagarbos.

G. Paragone pasirinktas laikas kelia abejonių, juo labiau, kad antradienį Europos Sąjunga sutarė steigti 750 mlrd. dolerių vertės ekonomikos gaivinimo fondą. Šį žingsnį bloko šalininkai vertina kaip naują kvėpavimą įgavusios Sąjungos vienybės ir bendros vizijos įrodymą.

Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte antradienį pareiškė, kad 28 proc. fondo atiteks Italijai paskolų ir dotacijų pavidalu, „galinčių pakeisti dabartinį šalies veidą“.

„Kiti nori keisti Europą, o mes norime trauktis“, – jau pasiekus Europos Sąjungos susitarimą pareiškė G. Paragone.

Europos Sąjungos klausimai Italijos vidaus politikoje dominuoja jau ne vienerius metus, euroskeptikai Sąjungą kaltina dėl lėtinės šalies ekonomikos stagnacijos ir sunkumų tvarkantis su iš Afrikos atvykstančiais imigrantais.

1998 metais atlikta „Eurobarometro“ apklausa parodė, kad narystę Europos Sąjungoje palaiko 69 proc. italų. 2002 metų duomenimis, įvedus eurą, Italija buvo antra labiausiai proeuropietiška valstybė po Liuksemburgo – narystę palankiai vertino net 79 proc. apklaustų italų. Šių metų gegužės duomenys skiriasi drastiškai: šiuo metu Europos Sąjunga tepasitiki vos 39 proc. Italijos gyventojų.