Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius BNS patvirtino, kad Lietuvos tarnybos tiria šį atvejį, bendraudamos su tarptautiniais partneriais.

JAV pareigūnai teigia, kad Kinijos programišiai pastaruoju metu mėgino atakuoti bendroves, kuriančias vakcinas nuo naujojo koronaviruso.

„Vienuolikos punktų kaltinamajame akte nurodoma, kad 34 metų Li Xiaoyu ir 33 metų Dong Jiazhi, kartu mokęsi kompiuterijos taikomųjų technologijų tame pačiame Kinijos universitete, ilgiau kaip dešimt pastarųjų metų vykdė kompiuterinių įsilaužimų kampaniją, taikydamiesi į šalis, turinčias aukštųjų technologijų pramonę, įskaitant Jungtines Valstijas, Australiją, Belgiją, Vokietiją, Japoniją, Lietuvą, Nyderlandus, Ispaniją, Pietų Korėją, Švediją ir Jungtinę Karalystę“, – rašoma JAV Teisingumo departamento pranešime.

„Tarp taikiniais tapusių ūkio šakų, be kita ko, buvo aukštųjų technologijų gamyba, medicinos įrenginių, civilinė ir pramonės inžinerija, verslo, švietimo ir žaidimų programavimas, saulės energetika, farmacija, gynyba“, – nurodė departamentas.

Konkrečios Lietuvos įmonės pranešime nėra nurodomos. Kaltinamajame akte minima neįvardijama Lietuvos kompiuterinių žaidimų įmonė, iš kurios pavogta 38 gigabaitai duomenų, įskaitant programavimo duomenis, Java programinės kalbos failus, kodavimo failus (angl. encoding files).

„Mes buvome informuoti, atsakingos tarnybos tiria, bendraujame su ES, NATO ir kitais partneriais, kad užkardyti tokius veiksmus“, – BNS antradienio vakarą sakė ministras.

COVID-19 tyrimų vagystės


JAV generalinio prokuroro pavaduotojas Johnas Demersas pranešė, kad programišiai taip pat rengė kibernetines atakas prieš žmogaus teisių aktyvistus Jungtinėse Valstijose, Kinijoje ir Honkonge.

Kaltinamajame akte sakoma, kad minėti programišiai pastaraisiais mėnesiais ieškojo pažeidžiamų vietų kompiuteriniuose tinkluose, priklausančiuose bendrovėms, šiuo metu kuriančioms skiepus ir kitus gydymo metodus nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19.

Dokumente išvardyti kaltinimai dėl verslo paslapčių vagysčių ir sukčiavimo pasitelkiant elektronines priemones. Pasak prokurorų, kompiuteriniai įsilaužėliai yra pavogę informacijos, jų žiniomis, turinčios dominti Kinijos vyriausybę.

„Kinija dabar užėmė vietą šalia Rusijos, Irano ir Šiaurės Korėjos tame gėdingame šalių, suteikiančių saugų prieglobstį kibernetiniams nusikaltėliams, klube“, – pareiškė J. Demersas.

Teisingumo departamentas nurodė, kad Li Xiaoyu ir Dong Jiazhi kartu mokėsi vienoje elektros inžinerijos kolegijoje Čengdu mieste ir kibernetiniais įsilaužimais užsiėmė pastaruosius 10 metų.

„Pastaruoju metu kaltinamieji bandė rasti pažeidžiamų vietų bendrovių, kuriančių vakcinas nuo COVID-19, testavimo technologijas ir gydymą, kompiuteriniuose tinkluose“, – sakoma pranešime.

Kaltinamajame akte nepateikiama jokių detalių, rodančių, kad programišiams pavyko pasisavinti kokios nors informacijos apie COVID-19 tyrimus, nors pastangos prasiskverbti į biotechnologijų bendrovių sistemas, įskaitant įmones Kalifornijoje, Merilande ir Masačusetse, buvo dedamos.

Programišiai taip pat kaltinami pavogę programų pirminio kodo iš programinės įrangos gamintojų, informacijos apie farmacijos bendrovių kuriamus vaistus, taip pat gynybos sektoriaus rangovų sukurtus ginkluotės projektus ir sistemų testavimo duomenų.

Nurodoma, kad Li Xiaoyu ir Dong Jiazhi pavogė informacijos apie karinių palydovų programas, karinius belaidžio ryšio tinklus ir telekomunikacijų sistemas, taip pat apie mikrobangų ir lazerių sistemas.

Kaltinamasis dokumentas anksčiau šį mėnesį buvo pateiktas federaliniam teismui Vašingtono valstijoje, o antradienį jis buvo viešai paskelbtas.