Į Britaniją atvykęs M. Pompeo antradienį susitiko su ministru pirmininku Borisu Johnsonu vystantis Londono ir Pekino santykių krizei dėl įvairių nesutarimų – pradedant Kinijos elgesiu Honkongo atžvilgiu, baigiant komunistinės vyriausybės vykdomu daugiau kaip milijono uigūrų ir kitų daugiausiai musulmoniškų etninių mažumų persekiojimu.

JAV diplomatijos vadovas pasinaudojo bendra spaudos konferencija su JK užsienio reikalų sekretoriumi Dominicu Raabu, kad dar kartą išreikštų Amerikos prezidento Donaldo Trumpo administracijos nusiteikimą prieš Pekiną.

Jis kaltino Kiniją užsiimant „dangstymu“ ir „įpainiojus“ Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), kai Pekinas esą slėpė ankstyvąją informaciją apie „išvengiamą“ naujojo koronaviruso pandemiją, iki šiol nusinešusią daugiau kaip 610 tūkst. žmonių gyvybių.

Kinijos komunistų partijos „naudojimasis šia nelaime, kad toliau stumtų savo pačios interesus, buvo gėdingas“, – kalbėjo M. Pompeo.

Jis taip pat peikė Kiniją už ginčijamų teritorijų Pietų Kinijos jūroje, „į kurias jūs neturite jokių teisėtų teisių“, savinimosi, taip pat mėginimų „bauginti ir kabinėtis“ prie savo kaimynių.

„Manome, kad visam pasauliui reikia dirbti kartu, siekiant užtikrinti, kad kiekviena šalis, įskaitant Kiniją, tarptautinėje sistemoje elgtųsi tinkamai ir laikantis tarptautinės tvarkos“, – pabrėžė M. Pompeo.