„Tai daugiau pinigų negu galiu pradėti įsivaizduoti, bet visi premijos pinigai bus išdalyti per mano fondą įvairioms organizacijoms ir projektams, dirbantiems, kad padėtų žmonėms priešakinėje linijoje, veikiamiems klimato ir ekologinės krizės“, – internetu paskelbtame vaizdo įraše sako švedė paauglė.

G. Thunberg pelnė pirmąkart teikiamą Gulbenkiano žmonijos premiją už aktyvistės pastangas „sugebėjusias mobilizuoti jaunąsias kartas dėl klimato kaitos reikalo ir jos atkaklios kovos pakeisti esamą padėtį“, anksčiau sakė apdovanojimą teikiančios žiuri pirmininkas Jorge Sampaio.

G. Thunberg nusprendė, kad iš jo laimėto prizo 100 tūkst. eurų atiteks kampanijai „SOS Amazonia“, vadovaujamai švedės inicijuoto judėjimo „Penktadieniai už ateitį“ Brazilijos skyriaus ir dedančiai pastangas, kad būtų suvaldytas naujojo koronaviruso protrūkis Amazonės regione.

Dar 100 tūkst. eurų bus pervesta fondui „Stop Ecocide“ („Stabdykite ekocidą“), siekiant „palaikyti jų darbą, kad ekocidas būtų pripažintas tarptautiniu nusikaltimu“, per tviterį parašė G. Thunberg.

Milijonų eurų premija yra iki šiol didžiausias apdovanojimas, pelnytas 17-metės aktyvistės, taip pat laimėjusios žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ prestižinį apdovanojimą ir Švedijoje skiriamą Teisingo gyvenimo būdo apdovanojimą (Right Livelihood Award), neretai vadinamą alternatyvia Nobelio taikos premija.

Ji pirmadienį sakė besijaučianti „nepaprastai pagerbta“, pelniusi Gulbenkiano premiją.

G. Thunberg ir trys kiti jauni klimato aktyvistai praeitą ketvirtadienį paskelbė kreipimąsi į Europos Sąjungos lyderius „pripažinti klimato ekstremaliąją padėtį“ atviru laišku, kurį pasirašė 150 mokslininkų ir garsenybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)