Procedūra buvo pradėta dėl neapykantos kurstymo televizijos pokalbių laidoje „60 minučių“.

Jeigu toks pažeidimas pasikartos, NEPLP gali priimti sprendimą apkritai uždrausti „Rossija-RTR“ Latvijoje.

NEPLP nurodė, kad laidoje „60 minučių“ per diskusiją abu jos dalyviai ir laidos vedėja Olga Skabejeva naudojo išsireiškimus, kurie gali būti laikomi neapykantą kurstančia kalba. Pavyzdžiui, Ukraina buvo vadinama teroristine valstybe, o jos buvęs prezidentas Petro Porošenka – teroristu. Laidos vedėja siūlė Rusijai įsiveržti į Ukrainą ir nuslopinti konfliktą.

Latvijos elektroninių žiniasklaidos priemonių įstatymas draudžia transliuoti turinį, kurstantį agresiją ar neapykantą. Minimu atveju NEPLP nustatė galimą pažeidimą laidos vedėjos pastabose apie Ukrainą ir jos žmones.

NEPLP pirmininkas Ivaras Abuolinis sakė, kad šiuo atveju pokalbių laida „60 minučių“ pažeidė įstatymą, nes kurstančių komentarų išsakė ne tik laidos svečiai, bet ir jos vedėja O. Skabejeva, kuri taip elgėsi tyčia.

„Dėl šios priežasties pradėjome procedūrą „Rossija-RTR“ transliacijoms apriboti. Jeigu nustatysime dar vieną pažeidimą, kanalo retransliavimas Latvijoje gali būti uždraustas. Tokie veiksmai Latvijos teritorijoje nepriimtini, ir tai yra aiškus signalas „Rossija-RTR“ bei kitiems televizijos kanalams, kurie galėtų norėti pažeisti įstatymą“, – sakė I. Abuolinis.

Kadangi „Rossija-RTR“ registruota Švedijoje, jos laidoms taikomos ES Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos nuostatos, įpareigojančios nevaržyti kitos Bendrijos narės laidų retransliacijų, nebent jos aiškiai pažeistų Latvijos elektroninės žiniasklaidos priemonių įstatymą.

Aptikusi pažeidimą NEPLP turi informuoti transliuotoją, taip pat šalį, kurios jurisdikcijai priklauso šis transliuotojas, ir Europos Komisija. Per metus nustačius dar vieną pažeidimą NEPLP įgytų teisę priimti sprendimą laikinai apriboti laidų transliavimą Latvijos teritorijoje.