Aukščiausi kompanijų, įskaitant aliuminio milžinę „United Co. Rusal“, vadovai, milijardieriai magnatai ir vyriausybės atstovai jau nuo balandžio mėnesio buvo pradėti skiepyti valstybinio Maskvos „Gamaleya“ instituto sukurta vakcina, praneša šaltiniai. Jie atsisakė būti identifikuoti, nes informacija nėra vieša.

„Gamaleya“ vakcina, finansuojama iš valstybinio Rusijos tiesioginių investicijų fondo lėšų ir remiama Gynybos ministerijos, praėjusią savaitę užbaigė pirmąjį bandymų etapą, kuriame dalyvavo kariškiai. Institutas neskelbia tyrimo, kuriame dalyvavo apie 40 žmonių, rezultatų, tačiau perėjo į kitą bandymų etapą su didesne tiriamųjų grupe.

„Gamaleya“ spaudos tarnyba ne iš karto atsakė į prašymą pakomentuoti. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, kuris pasveiko nuo COVID-19 po to, kai gegužę buvo paguldytas į ligoninę, teigė, kad nežino pavardžių asmenų, kurie buvo paskiepyti instituto sukurta vakcina.

Pirmadienį per vaizdo konferenciją su žurnalistais paklaustas, ar prezidentas Vladimiras Putinas jau pasiskiepijo, D. Peskovas atsakė: „Turbūt nebūtų gera mintis nepatvirtinta vakcina skiepyti valstybės vadovą“, pridurdamas, kad nežino, ar kiti valdininkai ją jau išbandė.

D. Peskovo komentarai buvo pateikti po Sveikatos apsaugos ministerijos pareiškimo, kuriame teigiama, kad šiuo metu vakcina gali būti skiepijami tik „Gamaleya“ bandymų dalyviai.

Nors naujieji skiepai yra „saugūs“, nes yra paremti patikrintomis kitų ligų vakcinomis, jų veiksmingumas dar turi būti įrodytas, pabrėžė Sergejus Netesovas, anksčiau vadovavęs Novosibirsko valstybiniam virusologijos centrui „Vector“, kuris taip pat kuria vakciną.

„Tie, kurie ryžtasi skiepytis, daro tai savo pačių rizika“, – pažymėjo S. Netesovas.

Rusija jau pranešė apie daugiau kaip 750 000 COVID-19 atvejų, tapdama ketvirtąja šalimi pasaulyje pagal infekcijų skaičių, o „Gamaleya“ programa vystoma greičiau nei daugelio kitų vakcinų Vakaruose. RDIF vadovas Kirilas Dmitrijevas praėjusią savaitę pranešė, kad trečiojo etapo bandymai prasidės rugpjūčio 3 d. ir juose dalyvaus tūkstančiai žmonių Rusijoje, Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Šalies mastu vakcina taps prieinama jau rugsėjį. Vakarų tyrėjai, siekdami įsitikinti skiepų saugumu ir efektyvumu, trečiojo etapo bandymus paprastai vykdo kelis mėnesius.

„Gamaleya“ kandidatė – vadinamoji virusinio vektoriaus vakcina, pagrįsta žmogaus adenovirusu (paprastojo peršalimo virusu), sujungtu su SARS CoV-2 smaigalio baltymu, kad būtų stimuliuojamas imuninis atsakas. Ji panaši į vakciną, kurią vysto Kinijos kompanija „CanSino Biologics“, jau pasiekusi antrąjį bandymų etapą ir planuojanti atlikti dar daugiau bandymų Kanadoje.
Kanada kartu su JAV ir Jungtine Karalyste buvo tarp šalių, kurios praėjusią savaitę apkaltino Rusijos vyriausybės remiamus interneto įsilaužėlius bandymu pavogti COVID-19 vakcinų tyrimų paslaptis. Rusijos pareigūnai kaltinimus neigia.

Eksperimentinė vakcina

Pasak vieno informuoto tyrėjo, programa, pagal kurią gerų ryšių turintiems rusams buvo suteikta galimybė savanoriškai gauti eksperimentinės vakcinos dozę, yra teisėta, tačiau laikoma paslaptyje, kad būtų išvengta galimų dalyvių spūsčių. Jis sakė, kad bandymuose dalyvauja keli šimtai žmonių. „Bloomberg“ patvirtino kelis tuzinus paskiepytų asmenų, tačiau nė vienas iš jų nesutiko skelbti savo pavardės.

Neaišku, kaip dalyviai atrenkami – jie nedalyvauja oficialiuose tyrimuose, nors yra stebimi, o jų rezultatus institutas registruoja. Paprastai pacientai paskiepijami (norint sukelti imuninį atsaką, kuris, pasak „Gamaleya“, trunka apie dvejus metus, reikalingi du skiepai) Maskvos klinikoje, sujungtoje su institutu. Dalyviai skiepijami nemokamai ir pasirašo sutartį, patvirtindami, jog žino, kad rizikuoja.

K. Dmitrijevas iš RDIF sakė, kad jis ir jo šeima jau pasiskiepijo, ir pažymėjo, kad dideliam skaičiui kitų savanorių taip pat buvo suteikta tokia galimybė. Pateikti daugiau informacijos jis nesutiko.

„Gamaleya“ institutas pranešė, kad paskiepijo savo direktorių bei visą komandą dar pačioje tyrimo pradžioje. Gegužės mėnesį valstybės kontroliuojamas „Sberbank“ paragino išbandyti vakciną kai kuriuos savo darbuotojus.

Vienas paskiepytas aukšto rango vadovas teigė, kad nepatyrė jokio šalutinio poveikio. Jis sakė, kad tikrai verta rizikuoti, norint vėl gyventi įprastą gyvenimą – tiek asmeninį, tiek profesinį. Kiti bandymų dalyviai pranešė, kad po skiepo karščiavo, skaudėjo raumenis.

Vakcinų varžybos

Keli „Rusal“ Maskvos biurų vadovai, pasikliaunantys „Gamaleya“ Ebolos vakcina, kad galėtų vykdyti operacijas Vakarų Afrikos Gvinėjoje, jau pasiskiepijo ir instituto kuriama COVID-19 vakcina, pasakojo su šiuo reikalu susipažinę šaltiniai. Kiti šaltiniai pranešė, kad trąšų gamintojas „PhosAgro PJSC“ – viena iš korporacijų, pakviestų sekti „Rusal“ pavyzdžiu. „Rusal“ ir „Phosagro“ atstovai komentuoti atsisakė.

Kai kurie didžiųjų kompanijų vadovai teigė, kad pasiūlymą atmetė, nerimaudami dėl sveikatos. Vienas magnatas pareiškė nusprendęs nedalyvauti po to, kai gydytojas jam pasakė, kad naujosios vakcinos rizikai įvertinti prireiks mažiausiai metų.

Pirminiai „CanSino“ tyrimų rezultatai parodė, kad adenoviruso pagrindu sukurta vakcina daro silpnesnį poveikį žmonėms, jau turintiems imunitetą šiam patogenui. K. Dmitrijevas iš RDIF pažymėjo, jog Rusijos tyrėjai testuoja dviejų skirtingų tipų adenovirusų vektorius, kad egzistuojantis imunitetas nesumažintų kokteilio veiksmingumo.

Kaip pranešė „Interfax“, „Gamaleya“ vadovas Aleksandras Ginzburas teigė nežinantis apie jokius vyriausybės pareigūnus ar verslo vadovus, kurie būtų pasiskiepiję jo instituto sukurta vakcina.