„Žmones įkaitais paėmęs vyras dukart teistas“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ministerijos atstovai.

Tuo metu Ukrainos nacionalinės policijos Kriminalinės paieškos departamentas savo paskyroje socialiniame tinkle „Telegram“ pranešė, kad „teroristas buvo gydytas dėl psichikos sveikatos problemų“.

Ukrainos žiniasklaida, remdamasi Lucko gyventojais, praneša, kad autobusą užgrobęs vyras yra persikėlėlis.

Generalinė prokuratūra informavo, kad priemiestinį reguliaraus susisiekimo autobusą su keleiviais užgrobęs vyras tvirtina, kad kitoje vietoje yra dar vienas sprogmuo, kurį jis gali susprogdinti nuotoliniu būdu.

Šiuo metu užgrobtas autobusas stovi Lucko centre esančioje Teatro aikštėje.

„Vyriškis pranešė, kad autobusas užminuotas, jis turi automatinį ginklą ir didelį kiekį sprogmenų. Be to, pasak jo, kitoje vietoje yra dar vienas sprogstamasis įtaisas, kuris gali būti susprogdintas nuotoliniu būdu“, – rašoma Generalinės prokuratūros pranešime.

Prokuratūros atstovai nurodė, kad savo reikalavimus vyras išdėstė socialiniuose tinkluose.

„Autobuse nuaidėjo keli šūviai, pažeisti du langai. Žinių apie nukentėjusius kol kas nėra“, – pridūrė jie.

Voluinės srities policijos vadovas Jurijus Kroška sakė: „Šiuo metu atliekami operatyviniai veiksmai, atvyko specialiosios paskirties būrys, esama policijos darbuotojų, kurie parengti vykdyti nusikaltėlių sutramdymo užduotis.“

Autobusą su 20 keleivių užėmęs asmuo pats paskambino policijai ir prisistatė esantis Maksymas Plochojus. Jis pareiškė, jog yra ginkluotas, o autobusas – užminuotas.

Nusikaltėlis socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, kuriame kalba apie anarchiją ir kovą su sistema bei reikalauja, kad valdininkai, teisėjai ir parlamentarai pripažintų, jog yra teroristai. Vaizdo įraše vyras grasina, kad driokstels sprogimas, jeigu jo reikalavimai nebus įvykdyti.

Teisėsaugininkai bando su juo užmegzti kontaktą; vyras kartais atsiliepia telefonu, bet jokių konkrečių reikalavimų nepateikia, tik kalba bendromis frazėmis apie kovą su sistema, anarchiją ir panašius dalykus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad „daroma viskas, kad situacija būtų sureguliuota be aukų“.

„Įvykių eigą asmeniškai kontroliuoju“, – nurodė valstybės vadovas.

Vidaus reikalų ministro pavaduotojas Antonas Heraščenka pažymėjo, kad internete aptikta M. Plohojumi prisistatančio autoriaus knyga „Filosofija prestupnika“ („Nusikaltėlio filosofija“), kurioje pasakojama apie jo patirtį įkalinimo įstaigose ir požiūrį į gyvenimą.

„15 metų jie mane taisė, bet aš nebuvau ištaisytas, priešingai – aš dar labiau tapau tuo, kuo esu“, – vieną ištrauką iš tos knygos citavo jis.

Į Lucką išskrido vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.