Jungtinėse Valstijose pirmadienį per parą nustatyti 61 288 nauji užsikrėtimo ir 488 mirties atvejai, rodo duomenys, paskelbti 20 val. 30 min. vietos (antradienį 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku Baltimorėje įsikūrusio universiteto.

Bendras nuo šios epidemijos pradžios Jungtinėse Valstijose mirusių COVID-19 pacientų skaičius padidėjo iki 140 922, o bendras patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius – iki 3,82 milijono.

Šalies prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pasisakė už kaukių dėvėjimą. Tai yra didelis jo pozicijos pokytis, apklausoms prieš lapkričio rinkimus rodant mažėjantį D. Trumpo populiarumą, JAV esant labiausiai nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusia pasaulio šalimi.

„Daug žmonių sako, kad dėvėti kaukę, kai negali laikytis socialinio atstumo, yra patriotiška, – parašė D. Trumpas. – Nėra nieko, kas būtų patriotiškesnis už mane, jūsų mėgstamiausią prezidentą!“

Australija, Honkongas ir Indija griežtina priemones


Australijos Viktorijos valstijoje prieš dvi dienas nustačius 363 naujus atvejus ir tris mirtis valstijos premjeras Danielis Andrewsas pranešė, kad Melburno ir Mičelo grafystėje kaukių dėvėjimas taps privalomu. Šios naujos priemonės dar labiau sugriežtins taisykles, įvestas nuo liepos 8 dienos ir vadinamas „trečios stadijos“ karantinu.

Naujasis Pietų Velsas su didžiausiu Australijos miestu Sidnėjumi stabiliai fiksuoja dviženklius užsikrėtimų skaičius.

Koronavirusas Australijoje

Honkongas taip pat praneša apie spartų situacijos pablogėjimą. Iš pradžių tarptautinių pagyrų nestokojusi situacija mieste staigiai pasikeitė sekmadienį, kuomet regiono lyderė Carrie Lam pranešė apie rekordinius 108 naujus atvejus. 83 jų buvo vietiniai, likę 25 – įvežtiniai.

C. Lam situaciją pavadino „kritine“ ir teigė, kad nėra jokių ženklų, kad padėtis būtų suvaldyta. Žinia paskelbta kelios dienos po to, kai vėl buvo priverstas užsidaryti Honkongo „Disneilendas“, nepraėjus nei mėnesiui nuo jo atidaryto po karantino, rašo BBC. Praėjusią savaitę vėl uždaryti barai, sporto salės ir klubai.

Indija praėjusią savaitę įstojo į „milijono klubą“, kuriame šiuo metu yra Brazilija ir JAV. Tai vienintelės valstybės, turinčios daugiau nei milijoną patvirtintų COVID-19 atvejų.

Indija pirmadienį patvirtino dar 40 425 naujų užsikrėtimų, o bendras skaičius pasiekė 1,16 mln. Pirmadienį taip pat pranešta apie naujas 681 mirtis, o iš viso šalyje nuo COVID-19 mirė 28 084 žmonės. Goa ketvirtadienį vakare tapo dar viena valstija, paskelbusia griežtą karantiną, truksiantį tris dienas, ir naktinę komendanto valandą, galiosiančią iki rugpjūčio 10-osios.

Valstijos vyriausiasis ministras Pramodas Sawantas sakė, kad pernelyg daug žmonių „vaikšto susitikti su kitais žmonėmis vakarėliuose“ ir kad „supratimo bei atsižvelgimo“ lygis yra žemas.
Ši turistinė pajūrio valstija suvaržymus sugrąžino po Biharo – vienos skurdžiausių Indijos valstijų, kur gyvena 125 mln. žmonių – ir informacinių technologijų centro Bangaloro, tokius sprendimus priėmusių anksčiau šią savaitę.

Suvaržymus taip pat sugrąžino ir kai kurie kiti regionai, įskaitant smarkiai paveiktų Tamil Nadu ir Keralos valstijų, kurios anksčiau buvo rodomos geru pavyzdžiu, dalis ir Asamą.

Padėtis Bihare akcentuoja, kaip sunku suvaldyti pandemiją. Valstijos sostinės Patnos gatvėse net ir prasidėjus karantinui buvo pilna žmonių ir transporto priemonių, daugelis ignoravo rekomendacijas dėl socialinio atstumo ir nenešiojo kaukių.

Koronavirusas Indijoje

Brazilijoje koronavirusinės infekcijos COVID-19 aukų skaičius pirmadienį viršijo 80 tūkst., praneša Sveikatos apsaugos ministerija, nuo pandemijos smarkiai nukentėjusiai šaliai mėginant suvaldyti jos plitimą.

Mirčių nuo COVID-19 per du mėnesius Brazilijoje padaugėjo keturgubai. Gegužės 21-ąją šalyje patvirtintų mirčių skaičius peržengė 20 tūkst. žymą.

Pastaruoju metu 212 mln. gyventojų turinti valstybė kasdien registravo po daugiau kaip 1 000 naujų mirčių. Visgi pirmadienį jų užfiksuota kiek mažiau – 632.

Bendras mirčių skaičius siekia 80 120, o užsikrėtimo atvejų – 2,1 milijono. Pagal abu šiuos rodiklius Braziliją lenkia tik JAV.

Vis dėlto ekspertai atkreipia dėmesį, kad dėl nepakankamo testavimo tikrieji skaičiai veikiausiai yra daug didesni.

Prezidentas Jairas Bolsonaro, kuriam pačiam patvirtinta COVID-19, sulaukė kritikos dėl to, kad nuvertino viruso grėsmę ir ragino valstijų gubernatorius atverti ekonomiką nepaisant sveikatos apsaugos pareigūnų rekomendacijų.

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų lyderis ir keli kiti užsikrėtę jo kabineto nariai šiuo metu karantinuojasi. Visgi anksčiau J. Bolsonaro prieštaravo karantino priemonėms, kurių poveikis, jo manymu, gali būti blogesnis nei pats virusas.

J. Bolsonaro, anksčiau lyginęs COVID-19 su „menku gripu“, reguliariai išvykdavo iš rezidencijos susitikti su savo šalininkais. Per tokius renginius jis dažnai nepaisydavo reikalavimų laikytis socialinio atstumo ir dėvėti apsauginę kaukę, tačiau anksčiau šį mėnesį prezidentui patvirtinta koronavirusinė infekcija.

Kaip ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuriuo jis žavisi, 65 metų J. Bolsonaro giria vaistus nuo maliarijos chlorokviną ir hidroksichlorokviną kaip veiksmingus medikamentus gydant COVID-19 ir pats vartoja pastarąjį preparatą, nors nėra pakankamai įrodymų apie jų veiksmingumą gydant naujojo koronaviruso sukeliamą ligą.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį paskelbė, kad koronaviruso protrūkio kreivė Brazilijoje, panašu, suplokštėjo.

Koronavirusas Brazilijoje

„Dabar Brazilijai atsirado galimybė... užkirsti kelią viruso plitimui“, – sakė PSO ekstremalių situacijų vadovas Michaelas Ryanas, ragindamas šalį „paimti kontrolę“.

Tačiau nors kasdien fiksuojamų mirčių ir užsikrėtimo atvejų skaičius stabilizavosi, jis tebėra didelis.
Pastarąją savaitę Brazilijoje per parą būdavo užregistruojama vidutiniškai po daugiau kaip 1 040 naujų mirties ir 33 tūkst. užsikrėtimo atvejų.

„PSO kalba apie plokštėjimą,.. bet problema ta, kad [užsikrėtimo ir mirčių skaičius] tebėra labai aukštas, ir atrodo, kad jis toks liks dar kurį laiką“, – kalbėjo Brazilijos universiteto epidemiologas Mauro Sanchezas.

Protrūkio sukontroliavimas „priklausys nuo to, ką darysime viešosios politikos klausimu ir ar žmonės to laikysis“, sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Iki 500 koronaviruso židinių Prancūzijoje


Prancūzijos tarnybos aptiko visoje šalyje 400–500 aktyvių koronaviruso židinių, bet patikino, jog nėra jokių epidemijos „antros bangos“ pavojaus požymių, pirmadienį informavo sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas.

Pasak jo, daugelis dabartinių viruso židinių yra susiję su skerdyklomis ar kitomis įstaigomis, tokiomis kaip senelių namai. Kiti atsirado dėl šeimų susitikimų per vasaros atostogas.

„Šiuo metu esame labai toli nuo antros bangos“, – radijui „FranceInfo“ sakė O. Veranas, valdžiai įvedus reikalavimą dėvėti kaukes visose uždarose viešose vietose, tokiose kaip parduotuvės, dengtos turgavietės ir administraciniai pastatai.

„Tikslas – ne pernelyg sujaudinti žmones, o neleisti jiems prarasti budrumo“, – pabrėžė ministras.

Sveikatos agentūros „Sante Publique France“ duomenimis, viruso plitimo indekso R vertė šiuo metu 1,2. Tai reiškia, kad 10 infekuotųjų vidutiniškai užkrės dar 12 žmonių.

Tačiau kai kuriose žemyninės Prancūzijos teritorijose šis rodiklis yra daug aukštesnis, o pietiniame Viduržemio jūros regione, įskaitant Marselį ir Nicą, jis šiuo metu sudaro 1,55.

Tuo metu vakariniame Bretanės regione R vertė pasiekė 2,6, o tai reiškia, kad 10 infekuotųjų galėtų užkrėsti vidutiniškai dar 26 žmones.

Jei „nerimą keliančios tendencijos“ tęsis, vyriausybė vėl svarstys galimybę paskelbti regionuose karantiną, ar net imtis izoliavimo priemonių nacionaliniu mastu, pažymėjo O. Veranas ir pridūrė: „Nagrinėjamos visos galimybės.“

Apsauginių kaukių viešose vietose nedėvintiems žmonėms vis dar gresia 135 eurų baudos, tačiau „nesiruošiame pradėti skirti baudas žmonėms, susitinkantiems su savo šeimos nariais“, pažadėjo ministras.

Paklaustas, ar Prancūzija, susidūrusi su dideliu kaukių trūkumu įsibėgėjus protrūkiui kovo mėnesį, dabar turi pakankamai šių priemonių, O. Veranas pareiškė šiuo metu besirūpinąs, kad neišsektų apsaugos priemonių atsargos židiniais tapusiuose kurortuose bei Paryžiaus regione.

Vyriausybė siekia, kad iki spalio mėnesio būtų sukaupta 60 mln. apsauginių kaukių. Palyginimui, epidemijos pradžioje jų tebuvo 3,5 milijono.

Prancūzija yra viena labiausiai pandemijos paveiktų Europos šalių – lig šiol ten mirė daugiau nei 30 150 COVID-19 pacientų.

Izraelyje streikuoja per didelį darbo krūvį patiriantys slaugytojai


Izraelio slaugytojai pirmadienį surengė visuotinį streiką dėl didelio personalo trūkumo ir pernelyg didelio darbo krūvio, kurį padidino koronaviruso pandemija.

Žlugus deryboms su Izraelio iždu, valstybės valdomų ligoninių ir klinikų slaugytojai paskelbė dirbsiantys pagal „šabo tvarkaraštį“, vykdydami tik būtiniausias užduotis.

„Su visu pasaulio skausmu (pranešame), kad neturime kito pasirinkimo“, – Izraelio radijui „Army Radio“ sakė Izraelio „Sheba“ ligoninės slaugytojus vienijančios profsąjungos pirmininkė Eti Eliav.

Už pirmosios infekcijų bangos suvaldymą ir griežto karantino kovo viduryje įvedimą atsakomybę prisiimantis šalies premjeras Benjaminas Netanyahu pastaruoju metu susiduria su augančia kritika, kadangi gegužės mėnesį sušvelninus karantino priemones išaugo naujų infekcijų skaičius.

Izraelio slaugytojai prisijungė prie nuo liepos pradžios streikuojančių didelį darbo krūvį patiriančių ir nedidelius atlyginimus gaunančių socialinių darbuotojų – šalies vyriausybę imta kaltinti apleidus savo sričių profesionalus, su pandemija kovojančius priešakiniame fronte.

Slaugytojai reikalauja, kad vyriausybė paskirtų lėšų naujų darbuotojų samdymui valstybės valdomose ligoninėse, sudarančiose didelę dalį visų Izraelio ligoninių.

Nors Tel Avivo rytuose įsikūrusi „Sheba“ ligoninė patenka į geriausių pasaulio ligoninių dešimtuką, Izraelyje vienam pacientui tenkančių slaugytojų skaičius yra daug žemesnis nei kitose išsivysčiusiose valstybėse, teigė E. Eliav.

„Per didelis darbo krūvis patiriamas jau ilgą laiką. (Koronavirusas) tapo paskutiniu lašu. Tai nebegali tęstis“, – kalbėjo slaugytojų profsąjungos pirmininkė.

Pasak šalies sveikatos apsaugos ministerijos, be personalo trūkumo, šiuo metu karantinuojasi 799 slaugytojai. Tuo pat metu atidaryta 40 naujų koronaviruso palatų, kuriose dirba slaugytojai iš kitų ligoninės skyrių.

Tam, kad būtų suvaldytas viruso plitimas, B. Netanyahu kabinetas praėjusį savaitgalį įvedė naujų savaitgaliais galiosiančių apribojimų, įskaitant ne pirmo svarbumo verslo uždarymą nuo penktadienio popietės iki sekmadienio ryto, kai šalyje prasideda darbo savaitė.

Restoranų valdytojai ir daugybė kitų izraeliečių į apribojimus sureagavo aršiai, o kai kurie net ėmėsi grasinti neužsidaryti ir rizikuoti gauti baudas.

Parlamento koronaviruso komitetas balsavo prieš vyriausybės sprendimą uždaryti baseinus ir sporto sales. B. Netanyahu pagrasino pakeisti dabartinę komiteto pirmininkę, nors ji priklauso jo „Likud“ partijai.

Pirmadienį parlamento komitetas svarstė ateinantį savaitgalį įvesti dalinį karantiną. Į apribojimus greičiausiai nebūtų įtraukiami paplūdimiai ir baseinai.

Praėjusią savaitę B. Netanyahu paskelbė apie vienkartines išmokas šalies piliečiams, taip siekiant „paskatinti ekonomiką“. Tarp 750 ir 3 tūkst. Izraelio šekelių (191-765 eurų) svyruojančios šeimoms skiriamos išmokos valstybei kainuos apie 6 mlrd. šekelių (1,49 mlrd. eurų).

Pirmadienį Izraelyje patvirtintų koronaviruso atvejų skaičius pasiekė 50 714, beveik 22 tūkst. žmonių laikomi pasveikusiais. Kiek mažiau nei 260 pacientų yra sunkios būklės, o 415 žmonių mirė.

Ukrainoje patvirtinti 673 nauji COVID-19 atvejai, 20 pacientų mirė


Ukrainoje per pastarąją parą užregistruoti 673 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, 760 anksčiau užsikrėtusių pacientų pasveiko, dar 20 mirė, antradienį pranešė atsaką į epidemiją koordinuojanti Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba (NSGT).
Ankstesnę dieną šalyje užregistruotas 651 užsikrėtimo koronavirusu atvejis. Iki šiol didžiausias viruso plitimo spartos rodiklis – 1 109 per parą užregistruoti atvejai – buvo nustatytas birželio 26 dieną.

Ukrainoje naujojo koronaviruso infekcija nustatyta iš viso 60 166 žmonėms, iš jų 32 199 pasveiko ir 1 518 mirė.

Šiuo metu šalyje tebėra 26 449 aktyvūs koronavirusinės infekcijos atvejai.

Per pastarąją parą daugiausiai naujų užsikrėtimo atvejų užregistruota Lvovo srityje (114) ir Kijeve (73).