Karinio jūrų laivyno karininkai sako, kad jūros desanto laive „USS Bonhomme Richard“, kuriame San Diego uoste buvo atliekami techninės priežiūros darbai ir įrengiami patobulinimai, siautusios liepsnos buvo numalšintos praėjusį ketvirtadienį. Gaisro metu ugnies temperatūra siekė maždaug 650 °C, todėl išsilydė aliuminis, sudegė elektros instaliacija, plastikas ir kitos lengvai užsidegančios medžiagos, tokios kaip gipso kartonas, patalynė ir kanceliariniai reikmenys, o 260 metrų ilgio laivas paskendo tirštuose dūmuose.

Vyriausiasis karinio jūrų laivyno karininkas admirolas Mike’as Gilday penktadienį pareiškė, kad gaisro priežasčiai nustatyti bus atliktas išsamus tyrimas, informuoja CNN. „Kruopščiai ištirsime, kas nutiko, kad iš šios siaubingos tragedijos išmoktume visas įmanomas pamokas“, – sakė karinio jūrų laivyno operacijų vadas M. Gilday.

„Kol kas per anksti spėlioti ar žadėti, kas šio laivo laukia ateityje, – komentavo karinio jūrų laivyno trečiosios ekspedicinės puolamosios grupės vadas kontradmirolas Philipas Sobeckas. – Ar remontuoti laivą, bus nuspręsta vėliau.“

Bet kokiu atveju ilgalaikė žala yra didžiulė. „USS Bonhomme Richard“, savo išvaizda primenantis nedidelį lėktuvnešį, buvo tobulinamas, kad galėtų gabenti naujausius ir pažangiausius JAV arsenale esančius karo lėktuvus – Jūrų pėstininkų korpuso F-35B. „USS Bonhomme Richard“ turėjo būti vienas iš vos keturių šiuos naikintuvus galėjusių gabenti JAV karinio jūrų laivyno laivų, todėl gaisro padariniai bus jaučiami ilgai.

Gaisras "USS Bonhomme Richard"

„Augant įtampai tarp JAV ir Kinijos Pietų Kinijos jūroje bei tarp Šiaurės Korėjos, JAV kariniam jūrų laivynui bus sunkiau atitikti visus karinius reikalavimus, netekus „USS Bonhomme Richard“, – sakė Johnas Kirby, CNN kariuomenės analitikas ir buvęs JAV karinio jūrų laivyno admirolas.

„RAND Corporation“ vyresnysis tarptautinės gynybos tyrėjas Timothy Heathas mano, kad nepertraukiamas F-35 dislokavimas Indijos–Ramiojo vandenyno regione būtų buvęs akivaizdžiu JAV technologinio pranašumo prieš tokias priešininkes kaip Kinija įrodymu.

„Dėl pažangių charakteristikų F-35 lenkia bet kuriuos kinų naikintuvus ir suteikia pranašumą oro mūšiuose, – sakė jis. – JAV karinio jūrų laivyno pastangoms Indijos–Ramiojo vandenyno regione nuolat turėti ekspedicines pajėgas, tarp kurių būtų naikintuvų F-35, bus suduotas rimtas smūgis.“
Kol kas „USS Bonhomme Richard“ vietą užėmė „USS America“ – naujesnės versijos jūros desanto laivas, galintis gabenti F-35. Jis yra dislokuotas JAV karinio jūrų laivyno bazėje Sasebe, Japonijoje.

Tiesa, karinio jūrų laivyno vadai nurodė, kad naujausias jūros desanto laivas „USS Tripoli“ buvo įtrauktas į flotilę trečiadienį, tebedegant 22-ejų metų senumo „USS Bonhomme Richard“.

Visgi bet kurio laivo netekimas gali padaryti žalos. „Laivui netikėtai išėjus iš rikiuotės, visuomet susiduriama su papildomu neigiamu poveikiu“, – paaiškino Carlas Schusteris, buvęs JAV Ramiojo vandenyno vadavietės Jungtinės žvalgybos centro operacijų direktorius.