Šis žingsnis gali įtraukti Egiptą ir Turkiją – artimas JAV sąjungininkes, Libiją krečiančiame konflikte palaikančias priešingas stovyklas – į tiesioginę konfrontaciją.

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi pareiškė, kad strategiškai svarbus Libijos pajūrio miestas Sirtas yra „raudona linija“ ir perspėjo, kad bet kokia ataka prieš jį paskatintų Kairą surengti karinę intervenciją, siekiant apsaugoti vakarinę sieną su naftos išteklių turtinga valstybes.

Egipto Atstovų Rūmai, kuriuose dominuoja prezidento šalininkai, po pirmadienį vykusio uždaro posėdžio patvirtino planus pasiųsti karių, siekiant „apginti Egipto nacionalinį saugumą“.

Kairas remia Libijos rytinę dalį kontroliuojantį parlamentą, posėdžiaujantį Tobruko uostamiestyje, ir jį palaikančio maršalo Khalifos Haftaro pajėgas. Tuo metu Turkija remia Jungtinių Tautų pripažįstamą Nacionalinės santarvės vyriausybę (NSV), kontroliuojančią sostinę Tripolį.

Libija yra panirusi į chaosą po 2011 metų sukilimo, kai buvo nuverstas ir vėliau nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Kh. Haftaras 2019 metų balandį pradėjo puolimą prieš Libijos sostinę, tačiau NSV pasinaudojo Turkijos karine pagalba, įskaitant dronus, kad susigrąžintų kontrolę Libijos šiaurės vakaruose.