Užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas patvirtino daugelio prognozuotą parlamento žingsnį, atliktą nepaisant Kinijos perspėjimų, kad Britanija daro didelę užsienio politikos klaidą ir gali sulaukti atsako.

Jis taip pat paskelbė, kad „potencialiai letalių ginklų“ embargas, pastaruosius tris dešimtmečius taikomas žemyninei Kinijai, taip pat bus išplėstas pusiau autonominiam Honkongui.

Londono ir Pekino diplomatiniai ryšiai pablogėjo dėl Honkongo saugumo įstatymo, anot Vakarų valstybių, silpninančių pilietines laisves ir žmogaus teises tarptautiniame finansų centre.

Kinija pagrasino imtis neįvardytų atsakomųjų priemonių, kai Britanija palengvino Honkongo gyventojams galimybes gauti JK užsienio pasus ir potencialiai atvėrė kelią įgyti šalies pilietybę.

Įtampą taip pat didino Jungtinės Karalystės reikšta kritika Kinijai dėl elgesio su uigūrų etnine mažuma, taip pat sprendimas pašalinti Kinijos telekomunikacijų milžinę „Huawei“ iš 5G ryšio plėtros projektų Britanijoje.

D. Raabas sakė, kad Britanija norėtų konstruktyvių ryšių su Kinija, ir pripažino „nepaprastą transformaciją“, susijusią su šios šalies vaidmeniu pasaulio arenoje.

Vis dėlto jis pažymėjo, kad teigiami santykiai su valstybe, kuri turi tarptautinių įsipareigojimų kaip tarptautinė žaidėja, taip pat apima teisę nesutikti.

Naujasis saugumo įstatymas „reikšmingai pakeitė esmines nuostatas, grindžiančias mūsų ekstradicijos sutartį“, ypač nuostata, kad kai kurios bylos gali būti perkeliamos nagrinėti į žemyninę Kiniją, sakė D. Raabas.

Šis teisės aktas nesuteikia teisinių ar teisminių saugiklių, o jo potencialus naudojimas buvusioje Britanijos užjūrio valdoje kelia susirūpinimą, pridūrė diplomatijos vadovas.

„Vyriausybė nusprendė sustabdyti ekstradicijos sutartį nedelsiant ir neribotam laikui“, – paskelbė jis.