Anhujaus provincijoje Ču upės, kuri įteka į Jangdzę, užtvanka buvo sugriauta sekmadienį ryte panaudojus sprogmenis, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV. Tikimasi, kad vandens lygis nukris 70 centimetrų. Užtvankos rezervuare buvęs vanduo teka į dvi salpoje įrengtas saugyklas, kuriose telpa daugiau nei 60 mln. kubinių metrų vandens, informuoja theguardian.com.

Šiais metais dėl liūčių daugelio šalies upių vandens lygis yra neįprastai aukštas. Užtvankų ir dambų sprogdinimas yra ekstremalus sprendimas, kurį kinai buvo priėmę ir anksčiau – itin galingais potvyniais pasižymėjusiais 1998-aisiais. Tais metais nuskendo daugiau nei 2 tūkst. žmonių ir buvo sugriauta beveik 3 mln. namų.

Praėjusią savaitę milžiniškosios Trijų tarpeklių užtvankos, stovinčios Jangdzė upėje, valdytojai atidarė tris šliuzus, vandens lygiui pakilus daugiau nei 15 metrų virš potvynio lygio. Spėjama, kad antradienį užtvanką pasieks nauja potvynio banga.

Kitose šalies vietose kareiviai ir darbininkai tikrina dambų tvirtumą ir jas stiprina smėlio maišais bei akmenimis. Šeštadienį priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai ir kitas personalas užpylė 188 metrų pločio pralaužą Pojango ežere – didžiausiame Kinijos gėlavandeniame ežere. Dėl pralaužos buvo užlieta 15 kaimų ir žemės ūkiui naudojamų laukų Dziangsi provincijoje, prireikė evakuoti daugiau nei 14 tūkst. gyventojų.

Sezoniniai potvyniai kasmet užlieja didelę Kinijos teritoriją, ypač vidurio ir pietinius regionus, tačiau šią vasarą padėtis ypač rimta. Daugiau nei 150 žmonių žuvo arba yra laikomi dingusiais be žinios po smarkių liūčių kilus potvyniams ir nuošliaužoms, iš jų 23 aukos užfiksuotos vos nuo praėjusio ketvirtadienio.

Nepaprastųjų situacijų valdymo ministerijos teigimu, buvo evakuota apie 1,8 mln. gyventojų, o potvynių sukelti nuostoliai siekia daugiau nei 49 mlrd. juanių, arba 7 mlrd. JAV dolerių.

Didžiausi šalies miestai kol kas išvengė stichijos šėlsmo, tačiau auga nerimas dėl Uhano ir kitų žemiau patvinusių upių esančių didmiesčių, kuriuose gyvena dešimtys milijonų žmonių.