Žlugus deryboms su Izraelio iždu, valstybės valdomų ligoninių ir klinikų slaugytojai paskelbė dirbsiantys pagal „šabo tvarkaraštį“, vykdydami tik būtiniausias užduotis.

„Su visu pasaulio skausmu (pranešame), kad neturime kito pasirinkimo“, – Izraelio radijui „Army Radio“ sakė Izraelio „Sheba“ ligoninės slaugytojus vienijančios profsąjungos pirmininkė Eti Eliav.
Už pirmosios infekcijų bangos suvaldymą ir griežto karantino kovo viduryje įvedimą atsakomybę prisiimantis šalies premjeras Benjaminas Netanyahu pastaruoju metu susiduria su augančia kritika, kadangi gegužės mėnesį sušvelninus karantino priemones išaugo naujų infekcijų skaičius.

Izraelio slaugytojai prisijungė prie nuo liepos pradžios streikuojančių didelį darbo krūvį patiriančių ir nedidelius atlyginimus gaunančių socialinių darbuotojų – šalies vyriausybę imta kaltinti apleidus savo sričių profesionalus, su pandemija kovojančius priešakiniame fronte.

Slaugytojai reikalauja, kad vyriausybė paskirtų lėšų naujų darbuotojų samdymui valstybės valdomose ligoninėse, sudarančiose didelę dalį visų Izraelio ligoninių.

Nors Tel Avivo rytuose įsikūrusi „Sheba“ ligoninė patenka į geriausių pasaulio ligoninių dešimtuką, Izraelyje vienam pacientui tenkančių slaugytojų skaičius yra daug žemesnis nei kitose išsivysčiusiose valstybėse, teigė E. Eliav.

„Per didelis darbo krūvis patiriamas jau ilgą laiką. (Koronavirusas) tapo paskutiniu lašu. Tai nebegali tęstis“, – kalbėjo slaugytojų profsąjungos pirmininkė.

Pasak šalies sveikatos apsaugos ministerijos, be personalo trūkumo, šiuo metu karantinuojasi 799 slaugytojai. Tuo pat metu atidaryta 40 naujų koronaviruso palatų, kuriose dirba slaugytojai iš kitų ligoninės skyrių.

Tam, kad būtų suvaldytas viruso plitimas, B. Netanyahu kabinetas praėjusį savaitgalį įvedė naujų savaitgaliais galiosiančių apribojimų, įskaitant ne pirmo svarbumo verslo uždarymą nuo penktadienio popietės iki sekmadienio ryto, kai šalyje prasideda darbo savaitė.

Restoranų valdytojai ir daugybė kitų izraeliečių į apribojimus sureagavo aršiai, o kai kurie net ėmėsi grasinti neužsidaryti ir rizikuoti gauti baudas.

Parlamento koronaviruso komitetas balsavo prieš vyriausybės sprendimą uždaryti baseinus ir sporto sales. B. Netanyahu pagrasino pakeisti dabartinę komiteto pirmininkę, nors ji priklauso jo „Likud“ partijai.

Pirmadienį parlamento komitetas svarstė ateinantį savaitgalį įvesti dalinį karantiną. Į apribojimus greičiausiai nebūtų įtraukiami paplūdimiai ir baseinai.

Praėjusią savaitę B. Netanyahu paskelbė apie vienkartines išmokas šalies piliečiams, taip siekiant „paskatinti ekonomiką“. Tarp 750 ir 3 tūkst. Izraelio šekelių (191-765 eurų) svyruojančios šeimoms skiriamos išmokos valstybei kainuos apie 6 mlrd. šekelių (1,49 mlrd. eurų).

Pirmadienį Izraelyje patvirtintų koronaviruso atvejų skaičius pasiekė 50 714, beveik 22 tūkst. žmonių laikomi pasveikusiais. Kiek mažiau nei 260 pacientų yra sunkios būklės, o 415 žmonių mirė.