Atsižvelgdama į tai, kad iš turizmo gaunamos pajamos sudaro daugiau nei penktadalį įplaukų į šalies ekonomiką ir šiame sektoriuje darbuojasi maždaug ketvirtadalis darbingo amžiaus piliečių, Graikijos vyriausybė suprato neturinti kitos išeities, kaip tik pamatuotai rizikuojant atverti sienas turistams. Visgi net menkas skaičius į Graikiją atvykusių užsieniečių pasėjo nerimą dėl naujų koronavirusinės infekcijos židinių. Deja, kalbėti apie paspirtį ekonomikai, kol kas nėra jokio pagrindo, rašoma portale „Politico“.

Negalima paneigti, kad Graikija su koronaviruso sukelta krize susitvarkė efektyviau nei daugelis šalių: remiantis statistika, nuo COVID-19 čia mirė 194 asmenys. Visgi užsikrėtimo atvejų padaugėjimą po to, kai praeitą mėnesį buvo atidarytos šalies sienos, galima lakyti ženklu, rodančiu, kaip sunkiai Europos šalims pavyks sugrįžti prie įprastos ekonominės situacijos. Įsiklausiusi į epidemiologų įspėjimus apie tai, kad iš pažiūros nereikšmingi infekcijos protrūkiai ilgainiui gali virsti negailestingai smogsiančia antrąja banga, praeitą savaitę Graikijos vyriausybė paskelbė apie konkrečių apribojimų sugriežtinimą ir naujų priemonių įvedimą.

Per pirmas dvi liepos savaites Graikijoje buvo užregistruota maždaug 530 naujų užsikrėtimo atvejų. Daugiau nei pusė iš jų – atvežtiniai. Šis skaičius yra didesnis už bendrą birželio mėnesį patvirtintų atvejų skaičių ir beveik dvigubai viršija gegužės mėnesio statistiką.

„Ir mes, ir mūsų mokslininkai bei ekspertai puikiai žinojome, kad atidarius sienas užsikrėtimų atvejų padaugės“, – praeitą savaitę sakė Graikijos sveikatos apsaugos ministras Vassilis Kikilias ir pridūrė, kad ekonomika ir turizmas, šiaip ar taip, privalo atsilaikyti.

Startas atverti sienas buvo duotas birželio 15 d. Sprendimą tai padaryti ypač palaikė pesimistinių prognozių pabūgę turizmo sektoriaus atstovai.

„Deja, turime tai padaryti, kadangi susidaro įspūdis, kad paties koronaviruso keliamas pavojus yra mažesnis nei tas, kurį patirtume dėl neigiamo jo poveikio ekonomikai, – sakė Rodo saloje veikiančio viešbučio savininkas Savvas Pagonakis. – Turime rinktis koronavirusą arba badą.“

Su ekonominiu augimu sietų lūkesčių kol kas pateisinti nepavyko. S. Pagonakis patikino, kad iš pradžių kai kuriuose viešbučiuose rezervuojant numerius tekdavo sumokėti 30 proc., tačiau dabar ta suma – perpus mažesnė.

„Oro vežėjas „EasyJet“ nuo šešių tiesioginių skrydžių per savaitę buvo priverstas pereiti prie trijų“, – paminėjo jis.

Remiantis vietos viešbučių šeimininkų teikiama informacija, žemyninėje šalies dalyje veikiantys viešbučiai tėra užpildyti ketvirtadaliu. Birželio mėnesį į Graikiją atskridusių asmenų skaičius tesiekė 588 186, ir tai rodo net 93 proc. nuosmukį, palyginti su beveik 8,4 mln. – būtent tiek, kiek buvo atskraidinta per analogišką laikotarpį pernai.

S. Pagonakis įsitikinęs, kad žiemą Graikijos salose bus ganėtinai sudėtinga, kadangi turizmo nuosmukis neišvengiamai atsilieps kitiems sektoriams. Šalies svečių srautams sumenkus, tarkim, maistu vietos viešbučius aprūpinantiems ūkininkams tenka spręsti, ką daryti su pomidorais ir arbūzais, kurių nepavyksta parduoti.

Graikijos vyriausybė jau sugriežtino kai kurias atvykimą į šalį reguliuojančias taisykles. Kadangi Balkanų regiono šalyse kasdien užregistruojamų užsikrėtimo atvejų skaičiai auga, nuo praeitos savaitės Graikijos sausumos sieną buvo nutarta leisti kirsti tik tiems, kurių testai dėl koronavirusinės infekcijos yra neigiami ne trumpiau kaip 72 valandas. Valdžia taip pat sugriežtino sezoniniams darbams atvykstančių migrantų kontrolę, o vietos įmonės, ypač įsikūrusios prie paplūdimių, dabar daug nuodugniau tikrinamos. Kaimuose rengiamos šventės, be kurių neapsieina nė viena graikiška vasara, šiuo metu uždraustos. Draudimas galios ne trumpiau kaip iki liepos pabaigos.

„Kai nutarėme atidaryti sienas, nesitikėjome, kad virusas taip smarkiai plis Balkanų šalyse. Skaičiai tada buvo nedideli. Tai tik įrodo, kad situacija labai nestabili, – sakė mikrobiologijos profesorius Alkis Vatopoulos. – Tenka konstatuoti ir tai, kad piliečių požiūris į sveikatos apsaugą užtikrinančias taisykles yra ganėtinai aplaidus.“