Šiaurės Korėjos valdžia seniai naudoja didžiulius infrastruktūros projektus kaip priemonę pagerinti vyriausybės autoritetą. Tarp tokių projektų yra nauji gyvenamieji rajonai Pchenjane ir tebevykdomos milžiniško pajūrio turizmo komplekso Vonsane statybos. Tačiau kritikai teigia, kad įgyvendinant tokius projektus dažnai pirmenybė teikiama ne kokybei, o spartai.

Naujausias panašus projektas yra Pchenjano daugiaprofilinė ligoninė, statoma išskirtinėje sostinės vietoje Tedongango pakrantėje. Kitame šios upės krante priešais būsimą ligoninę yra iškilusios milžiniškos režimo įkūrėjo Kim Il Sungo ir jo sūnaus bei įpėdinio, dabartinio šalies lyderio tėvo Kim Jong Ilo statulos.

Statybų pabaiga suplanuota spalio 10 dieną, kai šalis minės 75-ąsias valdančiosios Darbininkų partijos įkūrimo metines. Kim Jong Unas kovą per statybų darbų pradžios ceremoniją sakė, kad šios gydymo įstaigos statybos yra „svarbiausias šalies visuomenės sveikatos programos uždavinys“.

Tačiau apsilankęs statybvietėje Kim Jong Unas, kuriam vietoje buvo pateikta informacija apie atliktus darbus, atkreipė dėmesį į „rimtas problemas“, pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Už finansus atsakinga komisija dirbo „aplaidžiai, tinkamai nesuformavo statybų biudžeto“, sakė šalies lyderis, kurį citavo KCNA.

Šis projektas buvo inicijuotas „žmonių labui“, tačiau tampa jiems „našta“, nes reikalauja „paramos“, kalbėjo jis.

Jokių konkrečių detalių nebuvo pranešta, tačiau nurodyta, kad Kim Jong Unas įsakė valdančiosios partijos Centriniam komitetui atlikti tyrimą ir „pakeisti visus atsakingus pareigūnus“.

Pranešime nebuvo nurodyta, kada šalies lyderis lankėsi statybvietėje.

Pastaruoju metu būta kalbų, kad ligoninės statybos stringa, nes Šiaurės Korėjai sunku apsirūpinti medžiagomis dėl koronaviruso pandemijos metu sugriežtintos sienų kontrolės.

Branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja sausio pabaigoje skubiai uždarė savo sienas, koronavirusui išplitus kaimyninėje Kinijoje. Šalis įvedė griežtus suvaržymus, dėl kurių tūkstančiai jos gyventojų liko izoliuoti.

Pchenjanas tvirtina, kad šalyje koronavirusine infekcija COVID-19 neužsikrėtė nė vienas žmogus. Šią infekciją sukeliančiu virusu visame pasaulyje jau užsikrėtė per 14,3 mln. žmonių, o liga pasiglemžė daugiau kaip 601 tūkst. gyvybių.