„Jis išsekęs, psichiškai išsekęs“, – D. Trumpas kalbėjo apie J. Bideną, duodamas platų interviu televizijos „Fox News“ sekmadieninei aktualijų laidai.

Pasak D. Trumpo, jeigu J. Bidenas būtų išrinktas prezidentu per lapkričio 3-ąją vyksiančius rinkimus, jis „sugriautų šią šalį“.

D. Trumpas pažėrė keletą nepagrįstų ir itin spekuliatyvių kaltinimų buvusiam viceprezidentui demokratui. Jis teigė, kad J. Bidenas „patrigubins jūsų mokesčius“ ir „atims finansavimą iš policijos“.

„Religijos nebeliks“, – pridūrė prezidentas, turėdamas galvoje kai kurių demokratų pareigūnų sprendimus uždrausti pamaldas bažnyčiose, siekiant pažaboti koronavirusinės infekcijos COVID-19 plitimą.

Iš anksto įrašytas interviu buvo paskelbtas naujausiems apklausų rezultatams parodžius, kad palaikymas J. Bidenui didėja, o abejonės D. Trumpo veiksmais siekiant pažaboti COVID-19 epidemiją didėja, juolab kad kai kuriose valstijose protrūkiai vėl pradėjo sparčiai plisti.

Interviu ėmęs žurnalistas Chrisas Wallace'as sakė prezidentui, kad nauja „Fox“ apklausa parodė, jog respondentai reikšmingai palankiau J. Bideną negu D. Trumpą ne vien pagal gebėjimą suvaldyti pandemiją ir nuslopinti rasinius neramumus, bet net ir galimybes tvarkyti šalies ekonomiką, nors ši sritis ilgą laiką buvo D. Trumpo stiprioji vieta. Tiesa, kad J. Bidenas ekonomikai vadovautų geriau negu D. Trumpas pasisakė tik vienu procentiniu daugiau respondentų, negu išreiškusių priešingą nuomonę.

Tuo metu dienraščio „The Washington Post“ ir televizijos „ABC News“ naujausia apklausa rodė, kad tarp registruotų rinkėjų visoje šalyje J. Bidenas yra populiaresnis už D. Trumpą net 15 procentinių punktų – buvusį viceprezidentą sakė remiantys 55, o dabartinį valstybės vadovą – 40 proc. respondentų.

D. Trumpas šias apklausas atmetė kaip „melagingas“ ir tikino, kad Baltųjų rūmų atlikti tyrimai rodo, jog prezidentas populiaresnis už savo varžovą tiek šalies mastu, tiek pagrindinėse svyruojančiose valstijose.

„Mamyte, mamyte“


Prezidentas ne kartą aštriai kritikavo J. Bideną, pastaruoju metu gana mažai besirodantį viešumoje suvaržymų, įvestų siaučiant pandemijai.

D. Trumpas tvirtino, kad jo varžovas ketina nurėžti lėšų nuo teisėsaugos, atsižvelgdamas į kai kurių prieš rasizmą protestuojančių demonstrantų raginimus, taip pat tvirtino, kad tokia nuostata yra viename J. Bideno politiniame dokumente, nors prezidentas negalėjo jo pateikti, kai to paprašė Ch. Wallace'as.

D. Trumpui ne kartą skeptiškai pasisakius apie savo varžovo protinius gebėjimus Ch. Wallace'as jo tiesiai paklausė, ar prezidentas mano, kad J. Bidenas yra per daug nukaršęs.

„Nenoriu to sakyti, – atsakė D. Trumpas. – Aš sakau, kad jis nekompetentingas būti prezidentas.“

D. Trumpas taip pat reiškė abejones, ar demokratas išlaikytų protinių gebėjimų testą, kuri jis pats teigė įveikęs „meistriškai“. Prezidentas tikino, kad J. Bidenas palūžtų, jį priekabiai klausinėjant.

„Tegul Bidenas atlaiko tokį interviu kaip šis – jis gulėtų ant žemės, šaukdamasis mamytės. Jis sakytų: „Mamyte, mamyte, prašau, parvežk mane namo.“

„Pasaulis mums pavydi“


D. Trumpas vėl gynė savo sprendimus stengiantis suvaldyti pandemiją ir tvirtino, kad „pasaulis mums pavydi“ dėl COVID-19 testavimo masto. Komentuodamas protrūkio pradžioje išsakytus tvirtinimus, kad naujasis virusas kada nors išnyks, prezidentas pareiškė: „Galiausiai pasirodysiu esąs teisus.“

Jis dar kartą pasisakė prieš siūlymus įvesti šalies mastu reikalavimą dėvėti apsaugines kaukes.

„Noriu, kad žmonės turėtų tam tikros laisvės“, – sakė D. Trumpas.

Kalbėdamas apie šalį krečiamus rasinius neramumus ir pastarojo meto nusikalstamumo pliūpsnį kai kuriuose miestuose, prezidentas kaltino „demokratų valdomus miestus“, kurie, anot jo, yra „bukagalviškai valdomi“.

Paklaustas apie statistiką, rodančią, kad tikimybė, jog koks nors afroamerikietis bus nušautas policijos, yra dvigubai didesnė negu baltaodžiui gyventojui, D. Trumpas atsakė: „Daug baltųjų irgi nukaunami. Turite tai pasakyti.“

Prezidentas taip pat sakė, jog mojuojančius Amerikos pilietinio karo laikų Konfederacijos vėliava laiko nė kiek ne blogesniais negu skanduojančius „Juodųjų gyvybės svarbios.“

„Tai – žodžio laisvė“, – pabrėžė jis.

„Seniai vėluoja“


D. Trumpas dar kartą pareiškė nepritariąs siūlymams pervadinti JAV karines bazes, pavadintas Konfederacijos generolų vardais, nors kariuomenė tokią idėją vertino palankiai.

„Man nerūpi, ką sako kariškiai“, – tvirtino prezidentas.

„Ar pavadinsim ją garbiojo Alo Sharptono vardu?“ – retoriškai klausė jis, turėdamas galvoje iškilų afroamerikietį piilietinių teisių judėjimo lyderį.

J. Bidenas ir jo rinkimų štabas dėl pastarojo D. Trumpo interviu jokių komentarų nepateikė, bet buvęs viceprezidentas per „Twitter“ parašė: „Konfederacijos vėliavos uždraudimas kariniuose objektuose seniai vėluoja.“

Kalbėdamas kitomis temomis D. Trumpas sakė, kad JAV ekonomikai „labai gerai sekasis“, nors milijonai žmonių išlieka bedarbiai, o kai kurios valstijos atnaujina karantino suvaržymus.

Pasak prezidento, vertybinių popierių biržos indeksai yra arti rekordinių aukštumų.