Baltarusijos žmogaus teisių organizacija „Viasna“ nurodė, kad į renginį Draugystės parke susirinko apie 7 tūkst. žmonių.

Tuo metu „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) žurnalistai, mėginę tiesiogiai internetu transliuoti renginį, sakė, kad atėjo apie 3–4 tūkst. dalyvių.

Pasak žurnalistų, transliacijos surengti jiems nepavyko.

„Piketo [vietoje] nėra [interneto] signalo. Geros kokybės reportažas bus vėliau“, – informavo RFE/RL.

Kelios kitos Baltarusijos žiniasklaidos priemonės irgi pranešė, kad mitingo vietoje mobilusis internetas neveikia.

Kartu su S. Tichanovskaja mitinge dalyvavo Veronika Cepkalo – kito opozicijos kandidato į prezidentus Valerijaus Cepkalos, kurį rinkimų komisija atsisakė įregistruoti, žmona. Be to, renginyje dalyvavo pagrindiniu opozicijos pretendentu pakeisti prezidento poste autoritarinį lyderį Aleksandrą Lukašenką laikyto Viktoro Babarykos, buvusio banko „Belgazprombank“ vadovo, atstovė Marija Kolesnikova. V. Babaryka taip pat nebuvo įregistruotas kandidatu.


A. Lukašenka Baltarusijai vadovauja jau 26 metus, o rugpjūčio 9-ąją vyksiančiuose rinkimuose sieks jau šeštos kadencijos prezidento poste.

Baltarusijos opozicijos jėgos ketvirtadienį paskelbė, kad vykdys bendrą rinkimų kampaniją, Centrinei rinkimų komisijai (CRK) atsisakius kandidatais juose įregistruoti du populiarius opozicijos atstovus ir šalyje dėl to įsiplieskus protestams.

V. Cepkalos ir V. Babarykos kampanijų štabai ketina vieningai remti S. Tichanovskąją. Pastaroji sakė, kad balotiruojasi palaikydama savo vyrą tinklaraštininką Sergejų Tichanovskį, taip pat norėjusį siekti valstybės vadovo posto, bet gegužės pabaigoje suimto ir iki šiol laikomo arešte.

V. Babaryka kartu su savo sūnumi Eduardu taip pat buvo areštuoti birželio 18 dieną – tuojau po to, kai V. Babaryka paskelbė apie savo prezidentines ambicijas. Tyrėjai jį kaltina nusikalstamai įgytų lėšų plovimu, kyšininkavimu ir mokesčių slėpimu.

Per mitingą Minske S. Tichanovskaja ir M. Kolesnikova paragino savo šalininkus nedalyvauti išankstiniame balsavime ir pareikšti savo valią pagrindinę rinkimų dieną – rugpjūčio 9-ąją.

Jos ragino už S. Tichanovskąją ketinančius balsuoti žmones į balsavimo apylinkes eiti užsidėjus baltos spalvos apyrankes, pasigamintas iš bet kokios medžiagos.

„Balta spalva simbolizuoja laisvę, kažką nauja. Visi, kas bus su tokiomis apyrankėmis [parodys] esantys prieš dabartinę valdžią“, – kalbėjo V. Cepkalo.

Be S. Tichanovskajos, su A. Lukašenka varžysis dar trys įregistruoti kandidatai: buvusi parlamento narė Ana Kanopackaja, „Baltarusijos socialdemokratų Hramados“ pirmininkas Sergejus Čerečenis ir visuomeninio susivienijimo „Sakyk tiesą“ pirmininkas Andrejus Dmitrijevas.

Analitikai jau anksčiau perspėjo, kad norint mesti A. Lukašenkai rimtą iššūkį, opozicijai reikia iškelti vieną kandidatą.

Centrinė rinkimų komisija (CRK) antradienį atsisakė įregistruoti V. Babaryką ir buvusį Aukštųjų technologijų parko vadovą Valerijų Cepkalą kandidatais į prezidentus, argumentuodama taisyklių pažeidimais dėl neteisingai užpildytų pajamų deklaracijų ir nepakankamu surinktų piliečių parašų skaičiumi.

Dėl to Baltarusijoje kilo nesankcionuotų neregistruotų pretendentų palaikymo akcijų, per kurias buvo sulaikyta daugiau nei 250 žmonių. Tyrėjai pareiškė, kad kai kuriems protestuotojams gresia rimti baudžiamieji kaltinimai.

Visgi CRK leido įregistruoti kandidate vieną opozicijos atstovę – S. Tichanovskają. Savo kandidatūrą ji iškėlė po to, kai siekti prezidento posto buvo uždrausta jos vyrui.