JK, JAV ir Kanada ketvirtadienį apkaltino programišių grupę APT29 surengus kibernetinių atakų prieš įvairias organizacijas, susijusias su vakcinos nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 kūrimu.

Jos sakė, kad ta grupė „beveik neabejotinai“ yra susijusi su Rusijos žvalgyba ir ketino pavogti informaciją ir intelektinę nuosavybę.

Maskva nedelsdama atmetė šiuos kaltinimus kaip „nepagrįstus“, o Rusijos ambasadorius JK interviu televizijai BBC sekmadienį sakė, kad jie „neturi prasmės“.

Tačiau D. Raabas pakartojo išvadas, paremtas JK Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NCSC) bei atitinkamų institucijų JAV ir Kanadoje vertinimu.

„Esame visiškai įsitikinę, kad Rusijos žvalgybos agentūros buvo įsitraukusios į kibernetinę ataką prieš tyrimų ir [vakcinos] kūrimo pastangas šios šalies ir tarptautinėse organizacijose siekdamos sabotuoti ar gauti pelno“, – sakė britų diplomatijos vadovas „Sky News“.

„Tai, kad Rusijos vyriausybė užsiima tokia veikla, kai pasaulis susivienijo bandydamas kovoti su COVID-19,.. mano nuomone, kelia pasipiktinimą ir yra smerktina“, – kalbėjo jis.

Tačiau Rusijos ambasadoriumi JK pernai lapkritį paskirtas Andrejus Kelinas interviu BBC atmetė tokius pareiškimus.

„Visiškai netikiu šia istorija, ji neturi jokios prasmės“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad apie programišių grupės APT29 egzistavimą sužinojo tik iš britų žiniasklaidos.

„Šiame pasaulyje neįmanoma priskirti jokių programišių kuriai nors šaliai“, – teigė A. Kelinas.

„Šnipų istorija“

A. Kelinas taip pat atmetė kitą Londono pareiškimą, kad „rusų veikėjai“ bandė sutrikdyti pernai vykusius visuotinius rinkimus.

D. Raabas ketvirtadienį pareiškė, kad nusikaltėliai iš Rusijos išplatino nutekintus prekybos dokumentus tarp JK ir JAV, norėdami pasėti didesnį susiskaldymą.

„Nematau jokios prasmės naudoti šitą temą kaip kišimosi metodą“, – teigė ambasadorius.

„Mes visiškai nesikišame. Nematome prasmės kištis... Mėginsime sutvarkyti santykius ir užmegzti geresnius santykius nei dabar“, – kalbėjo A. Kelinas.

Rusijos ir JK dvišaliai ryšiai yra įtempti nuo to laiko, kai Britanija apkaltino Maskvą mėginimu 2018 metais nužudyti buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį Anglijos pietvakariame Solsberio mieste.

Šis atvejis priminė kito buvusio rusų šnipo, Aleksandro Litvinenkos, nunuodijimą Didžiojoje Britanijoje 2006 metais.

Tačiau Rusija neigia esanti kaip nors susijusi su tais incidentais, o A. Kelinas sakė, kad jo šalis yra pasirengusi žengti toliau nuo kontroversijų.

„Vis dar nesuprantame, kodėl kažkokia šnipų istorija turėtų sutrikdyti šiuos svarbius verslo santykius“, – tvirtino Rusijos ambasadorius.

„Esame pasirengę atversti naują lapą ir esame pasiruošę užsiimti verslu su Britanija“, – pridūrė jis.