Vyriausybės kontroliuojamose Sirijos dalyse atsidarė per 7 400 balsavimo apylinkių; pirmą kartą jų įrengta ir buvusiose opozicijos tvirtovėse, nurodė rinkimų komisija.

Daugumą 250 vietų turinčiame parlamente turėtų laimėti prezidento Bašaro Asado partija ir jos sąjungininkės. Tai jau treti rinkimai, vykstantys šalyje per pastaruosius devynerius metus nuo karo pradžios.

Rinkimų išvakarėse per Damaske driokstelėjusius du sprogimus vienas žmogus žuvo, o dar vienas buvo sužalotas, pranešė valstybinė naujienų agentūra SANA.

Dalyvauti rinkimuose buvo leista keliems partijų sąrašams, tačiau realios opozicijos tarp jų nėra. Prognozuojama, kad po rinkimų šalyje toliau viešpataus valdančioji partija „Baath“.

Sostinėje kelias savaites buvo demonstruojami pretendentų plakatai. Rinkimuose dalyvauja 1 658 kandidatai, tarp jų keli garsūs verslininkai.

Rinkimai, du kartus atidėti nuo balandžio dėl koronaviruso pandemijos, vyksta tokiu metu, kai dauguma sirų yra susirūpinę dėl sparčiai augančių pragyvenimo išlaidų.

Daugelio kandidatų programose įtrauktas pažadas kovoti su infliacija ir pagerinti konflikto nuniokotą infrastruktūrą.

„Įstatymų leidėjai turės dėti išskirtines pastangas, kad pagerintų paslaugas“, – teigė 31 metų Umaja, dirbanti odontologijos klinikoje.

Milijonai sirų, gyvenančių užsienyje, palikę savo šalį dėl karo, per kurį žuvo daugiau nei 380 000 žmonių, neturi teisės balsuoti.

Tačiau pirmą kartą balsavimas vyks vyriausybės perimtoje teritorijoje, įskaitant Rytų Gutos regioną prie Damasko ir šiaurės vakarinės Idlibo provincijos pietinę dalį.

Po virtinės karinių pergalių, pasiektų su pagrindinės sąjungininkės Rusijos pagalba, vyriausybė vėl kontroliuoja maždaug 70 proc. šalies teritorijos, skelbia padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Per praėjusius rinkimus 2016 metais rinkėjų aktyvumas siekė 57 procentus.

„Beprecedentė bado krizė“

Šių metų rinkimai vyksta Damaskui stengiantis atstatyti ekonomiką, apgriautą devynerių metų karo, Vakarų sankcijų ir finansinės krizės pasekmių kaimyniniame Libane.

Maisto kainos Sirijoje per pastaruosius metus pakilo daugiau nei 200 procentų ir dabar yra 20 kartų didesnės nei prieš karą, skelbia Pasaulio maisto programa.

JT maisto agentūra perspėjo, kad Sirijos, kur daugiau nei 80 proc. žmonių jau gyvena skurde, gyventojai dabar susiduria su „beprecedente bado krize“.

B. al Assadas šį mėnesį pažymėjo antrąjį dešimtmetį valdžioje, o prieš kelias savaites JAV įvedė naujų sankcijų Sirijai, kuriomis, be kita ko, nusitaikyta į prezidento žmoną.

Kiti prezidento rinkimai planuojami 2021 metais, o juose dalyvauti norėsiantys kandidatai turės būti užsitikrinę bent 35 parlamentarų palaikymą.

Užsienio reikalų ministras Validas Mualemas praėjusį mėnesį sakė, kad B. al Assadas liks valdžioje „tol, kol Sirija norės, kad jis pasiliktų“.