„Juodąsias dėžes“ vakar Paryžiui perdavė aviacijos organizacijos pareigūnai ir teisėjas, o jų šifravimas prasidės pirmadienį“, – sakė užsienio reikalų viceministras Mohsenas Baharvandas, kurį citavo laikraštis „Etemad“.

„Prancūzijos vyriausybė labai gerai bendradarbiavo su iraniečių delegacija ir dera jiems už tai padėkoti“, – pridūrė jis.

Sausio 8 dieną 752-uoju reisu skridęs Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvas „Boeing 737-800“ buvo numuštas dviem raketomis ir sudužo vos pakilęs iš Teherano pagrindinio oro uosto.

Šiitiška respublika iš pradžių dėl lėktuvo katastrofos kaltino technines problemas, bet po kelių dienų prisipažino, kad jos pajėgos dėl „žmogiškosios klaidos“ numušė ukrainiečių orlaivį, palaikiusios jį atskriejančia raketa. Per katastrofą žuvo visi laineriu skridę 176 žmonės.

Teherano oro erdvės gynybos sistemos tuo metu veikė aukšto lygio parengties režimu, nes buvo iškilęs pavojus, kad JAV gali sureaguoti į Irano raketų ataką prieš Irake dislokuotas amerikiečių pajėgas.

Tie smūgiai buvo suduoti reaguojant į anksčiau įvykdytą įtakingo iraniečių generolo Qasemo Soleimani (Kasemo Soleimanio) nužudymą per JAV drono ataką netoli Bagdado oro uosto.

Po katastrofos Iranas derėjosi su Ukraina, Kanada ir kitomis valstybėmis, kurių piliečių buvo numuštame lėktuve ir kurios reikalavo nuodugnaus tyrimo.

Tikimasi, kad „juodosiose dėžėse“ yra informacijos apie paskutines akimirkas prieš lėktuvo numušimą.