A. Navalno įkurtame Kovos su korupcija fonde (FBK) dirbantis teisininkas Aleksandras Golovačas socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip policijos pareigūnai atvyksta į biurą pietinėje Maskvos dalyje.

A. Navalnas savo ruožtu pranešė, kad po apklausos baudžiamojoje byloje dėl šmeižto turėjo pasirašyti pasižadėjimą neišvykti.

„Atėjau į apklausą „byloje dėl šmeižto“. Tyrėjas praneša, kad taiko man kardomąją priemonę: pasižadėjimą neišvykti“, – tviteryje parašė kovos su korupcija aktyvistas.

Pasak jo, jis per apklausą pareiškė, kad bylą laiko politiškai motyvuota, bet tyrėjas pasakė, „kad atmeta įrodymus“ ir „jų neatspindės apklausos protokole“. A. Navalnas ir jo advokatai Olga Michailova ir Vadimas Kobzevas atsisakė pasirašyti apklausos protokolą.

44 metų Kremliaus kritikas sakė, jog pareigūnai nori neleisti jam keliauti po šalį, kad jis neragintų imtis strateginio balsavimo prieš prezidentui Vladimirui Putinui ištikimus kandidatus rugsėjį numatytuose regioniniuose rinkimuose.

Praėjusiais metais Kremliui lojalūs kandidatai patyrė pralaimėjimą Maskvos valdžios rinkimuose, todėl A. Navalnas paragino savo šalininkus pasitelkti tą pačią strategiją, siekiant nugalėti populiarumą prarandančios valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ kandidatus rugsėjo rinkimuose.

Baudžiamąją bylą A. Navalnui Tyrimų komitetas iškėlė praėjusį mėnesį. Ji susijusi su žinute susirašinėjimo platformoje „Telegram“ apie televizijos RT filmuką, kuriuo remiamos konstitucijos pataisos ir kuriame nusifilmavo karo veteranas Ignatas Artemenka.

Pasak tyrėjų, „2020 metų birželio 2 dieną Navalnas savo paskyrose socialiniuose tinkluose patalpino šį filmuką ir paskelbė komentarą, kuriame buvo žinomai melagingos informacijos, pažeidusios Artemenkos garbę ir orumą“.

Tyrėjų manymu, „Navalnas taip siekė išplatinti šmeižtą plačiam asmenų ratui“.

A. Navalno sąjungininkas Leonidas Volkovas leido suprasti, kad ši krata gali būti susijusi su nauja byla. A. Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš kol kas pranešimo nepaskelbė.

Rusijos teisėsaugos pareigūnai ne kartą darė kratas A. Navalno biuruose, prieš patį politiką buvo pradėta ne viena baudžiamoji byla.

Jam nebuvo leista mesti iššūkį V. Putinui 2018 metų prezidento rinkimuose.

Kremliaus kritikai kaltina Rusijos valdžią vis labiau malšinant savo priešininkus po liepos 1-ąją pasibaigusio V. Putino inicijuoto balsavimo dėl konstitucijos pataisų, sudarančių sąlygas jam likti valdžioje iki 2036 metų.

Penktadienį A. Navalno sąjungininkė ir kylanti opozicijos politikė Liubovė Sobol apkaltino Kremlių veržiant gniaužtus.

„Putino populiarumo reitingai smuko, ekonomika – stagnacijoje, regionuose vyksta tūkstantiniai protestai“, – sakė L. Sobol, kalbėdama apie demonstracijos Rusijos Tolimųjų Rytų Chabarovsko regione.

„Ką daryti? Eikite apieškoti FBK šimtąjį kartą!“ – parašė ji tviteryje.

Pasak A. Navalno, septynias dienas trukęs balsavimas dėl konstitucijos pataisų nebuvo tinkamai stebimas stebėtojų, per jį buvo pasiektas „balsų klastojimo rekordas“.

Šią savaitę Maskvos policija sulaikė beveik 150 žmonių, protestavusių miesto centre prieš konstitucinę reformą.