Per pastarąją parą nustatyti 159 nauji atvejai, o per ankstesnę – 180.

„Per visą infekcijos plitimo laikotarpį šalies teritorijoje mirė 491 pacientas (liepos 16-osios duomenimis – 485), kuriam buvo nustatyta koronavirusinė infekcija ir kuris taip pat sirgo įvairiomis lėtinėmis ligomis“, – rašoma ministerijos paskelbtame pranešime.

Ministerija taip pat nurodė, kad iki penktadienio šalyje pasveiko ir iš ligoninių buvo išrašyta 57 370 asmenų, persirgusių COVID-19, iš jų 455 – per pastarąją parą.

Ministerijos duomenimis, šalyje jau atlikta 1 172 880 testų koronavirusinei infekcijai nustatyti.

„Amnesty International“ kaltina Baltarusiją „neapykanta moterims“ prieš rinkimus


Baltarusija imasi prieš aktyvistes neapykantos ir diskriminacijos taktikos, penktadienį pareiškė žmogaus teisių grupė „Amnesty International“, opozicijoje esančioms moterims susitelkus kovai su prezidentu Aleksandu Lukašenka kito mėnesio prezidento rinkimuose.

A. Lukašenka, buvęs kolūkio pirmininkas, yra pareiškęs, kad šalis nepasirengusi turėti prezidentę moterį. Baltarusijai 65-erių lyderis vadovauja nuo 1994 metų ir sieks šeštos kadencijos rugpjūčio 9 dienos rinkimuose.

Siekdama susidoroti su opozicija valdžia neleido rinkimuose dalyvauti ir suėmė kelis opozicijos pretendentus ir sulaikė daugiau nei 250 žmonių, dalyvavusių šią savaitę vykusiuose protestuose.

„Amnesty International“ ataskaitoje Baltarusijos valdžia kaltinama nusitaikiusi į politikoje dalyvaujančias moteris „lytiniu pagrindu“.

„Baltarusijos valdžia demonstruoja veiksmus, kurie kvepia neapykanta moterimis“, – nurodė grupės direktorė Rytų Europai ir centrinei Azijai Marie Struthers.

„Amnesty International“ paviešino aktyvisčių liudijimus, kuriose jos sakė sulaukusios grasinimų smurtu, o jų vaikus neva grasinta atiduoti globai.

Rinkimuose A. Lukašenka varžysis su dar keturiais kandidatais, tarp kurių yra opozicijos atstovė Svetlana Tichanovskaja.

Populiaraus tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmona S. Tichanovskaja iškėlė savo kandidatūrą vietoje savo sutuoktinio, kuris buvo suimtas ir kuriam buvo uždrausta dalyvauti rinkimuose. Moteriai pavyko surinkti būtiną skaičių parašų ir jai buvo leista balotiruotis rinkimuose.

Ketvirtadienį S. Tichanovskaja pranešė, kad jos komanda suvienijo jėgas su buvusių opozicijos pretendentų į prezidentus Viktoro Babarykos ir Valerijaus Cepkalos štabais, Centrinei rinkimų komisijai atsisakius registruoti jų kandidatūras.

Buvęs bankininkas V. Babaryka buvo suimtas dėl įtariamų finansinių nusikaltimų. „Amnesty International“ pripažino jį ir S. Tichanovskajos sutuoktinį sąžinės kaliniais.

Reklamuodama naują sąjungą 37 metų S. Tichanovskaja iškėlusi kumštį pozavo nuotraukoms drauge su V. Babarykos rinkimų štabo vadove ir V. Cepkalos sutuoktine.

Praėjusį mėnesį S. Tichanovskaja sakė sulaukusi skambučio telefonu iš anonimo, grasinusio ją įkalinti, o vaikus – atiduoti globai. Moteris sakė jau galvojusi trauktis iš rinkimų kampanijos.

„Amnesty International“ apkaltino A. Lukašenką tik „formaliai“ skiriant į postus jam lojalias moteris politikes, nors paprastai jis esą „daro seksistinius pareiškimus“.

Gegužės mėnesį A. Lukašenka pareiškė, kad Baltarusijos visuomenė „dar nepakankamai subrendusi, kad balsuotų už moterį“.

Pasak jo, taip yra „todėl, kad pagal konstituciją prezidentas turi dideles galias“.

Viešuose pasirodymuose prezidento nelydi jokia moteris.

A. Lukašenkos rinkimų deklaracijoje sakoma, kad tebėra vedęs, tačiau jo žmona, su kuria jis susituokė 1975 metais, niekada nepasirodė su juo viešumoje.

Viešuose renginiuose jį lydi paauglys sūnus Nikolajus.