Tarp pacientų, kuriems buvo diagnozuota koronavirusinė infekcija COVID-19, užregistruota daugiau nei 45 tūkst. mirčių, o šis niūrus skaičius suteikė peno kaltinimams, kad britų premjero Boriso Johnsono vyriausybė patyrė fiasko stengdamasi suvaldyti epidemiją.

Tačiau ketvirtadienį paskelbtame Įrodymais pagrįstos medicinos centro straipsnyje atskleidžiama statistinė anomalija, kalbant apie šalies visuomenės sveikatos agentūros duomenų rinkimą Anglijoje.

Apie kiekvieno paciento mirtį pranešama Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) centriniam registrui, pažymi tyrimo autoriai Yoon K. Loke ir Carlas Heneghanas.

Pasak jų, ruošdama duomenis apie koronaviruso aukas per parą, agentūra „Public Health England“ (PHE) tiesiog peržiūri gautą laboratoriniais tyrimais patvirtintų atvejų sąrašą, kai tikrina, ar šie pacientai yra gyvi.

„Pacientas, kurio testo rezultatas teigiamas, bet kuris yra sėkmingai išgydytas ir išrašytas iš ligoninės, vis tiek bus laikomas COVID-19 auka, net jeigu jį ištiks širdies smūgis, ar po trijų mėnesių jis žus po autobuso ratais“, – rašo tyrėjai.

Jie mano, kad taip galima paaiškinti Anglijos paros aukų skaičių svyravimus, kurių nepastebėta savarankiškai duomenis renkančiuose Škotijoje, Velse ir Šiaurės Airijoje.

Laikantis tokio požiūrio, „niekam, susirgusiam COVID Anglijoje, neleidžiama kada nors pasveikti“, teigiama straipsnyje, todėl daroma prielaida, kad galiausiai aukų sąraše atsidurs visi 292 tūkst. užsikrėtusieji virusu.

„Laikas ištaisyti šią statistinę paklaidą, lemiančią perdėtą su COVID susijusių mirčių skaičių“, – nurodoma publikacijoje.

„Vienas pagrįstas požiūris būtų apibrėžti su COVID susijusias mirtis bendruomenėje kaip tas, kurios įvyko per 21 dieną nuo to laiko, kai buvo gautas teigiamas COVID testo rezultatas“, – sakoma joje.

Tačiau kasdien atnaujinamas koronaviruso aukų skaičius yra tik vienas iš būdų užregistruoti pandemijos aukas, o jis, kaip žinoma jau kurį laiką, turi tam tikrų apribojimų, nes neapima žmonių, neturėjusių galimybės pasitikrinti dėl infekcijos.

Kai kurie analitikai mano, kad geriausias būdas nustatyti tikrąjį skaičių yra atsižvelgti į vadinamąjį „mirčių perviršį“.

Nacionalinės statistikos tarnybos duomenimis, šiemet iki liepos 3 dienos Anglijoje ir Velse mirė 54 tūkst. žmonių daugiau nei vidutiniškai per tą patį laikotarpį pastaraisiais penkeriais metais.