Nuotrauką šio straipsnio autoriui „WhatsApp“ programa atsiuntė „Pagrobtųjų motinų asociacija“.
Šimtai vyrų pradingo Jemene – šalyje, kurioje nuo 2015 m. kovoja sukilėliai ir oficiali valstybės kariuomenė.

Pastaraisiais metais šis reiškinys įgauna pagreitį.

Nepriklausoma žmonių teisių gynimo grupė „Mwatana“ stebi, kaip Jemene grobiami, kankinami ir žudomi žmonės. Apie tai rašoma neseniai grupės išpublikuotoje ataskaitoje.

21 m. Othmaną Abdo civiliais drabužiais vilkintys banditai pagrobė prieš ketverius metus iš mečetės kiemo netoli jo namų sukilėlių kontroliuojamame Sanos mieste. Jį įgrūdo į automobilį be numerių ir nuvežė į nežinomą vietą. O. Abdo artimieji nieko apie jį nežinojo. Praėjus keturiems mėnesiams jis paskambino ir pasakė, kad yra uždarytas sukilėlių kontroliuojamoje Politinio saugumo agentūroje Sanoje. Artimieji įdėjo daug pastangų, kol 2017 m. vasarį galiausiai jiems leido jį aplankyti.

Husių sukilėliai Jemene

„Kai pirmą kartą jį pamačiau, jo būklė buvo šiurpi, akivaizdu, kad jį kankino, – pasakojo Othmano motina „Mwatana“ organizacijos atstovams. – Jo riešas buvo supjaustytas, jam skaudėjo sąnarius, nugarą.“

Jauno vyriškio artimųjų teigimu, jam skubiai buvo reikalinga medikų pagalba, tačiau pagrobėjai jos neleido suteikti. Jo motina teigė turėjus parduoti šeimos namą, kad galėtų padėti įkalintam sūnui ir padengti vėliau vykusio teismo išlaidas. Vaikiną apklausė ir kaltino bendradarbiavimu su Saudo Arabijos ir JAE remiamos Jemeno vyriausybės pajėgomis ir su pačia vyriausybe.

Nužudomi ir užkasami


Tokios istorijos Jemene dažnos. Ataskaita atskleidė niūrų paveikslą: 11 neoficialių įkalinimo centrų, kurių dalį įsteigė konflikte dalyvaujantys su Iranu susiję husių sukilėliai, kitus – jų priešai, Jemeno vyriausybei ištikimos ginkluotos grupuotės ar Saudo Arabijos ir JAE remiami kariniai dariniai.
Grobia tuos, kurie remia arba yra įtariami priešingų konflikto pusių palaikymu. Žmonių grobimas pasitelkiamas kaip priemonė parodyti savo valdžią regionuose.

Visos konflikto pusės neigia grobiantys ir įkalinantys žmones. Ataskaitoje rašoma, kad nuo 2016 m. buvo ir įkalinti 1 600 asmenų, buvo pagrobti 770 asmenų, kankinami – 344 asmenys. Šie duomenys paremti buvusių įkalintųjų, jų artimųjų, liudininkų ir teisininkų duomenimis. Tyrėjai patvirtino, kad mirė 66 suimti asmenys – daugelį kankino elektrošoku, mušė, žalojo, pakorė. Baiminamasi, kad žuvusiųjų iš tiesų yra kur kas daugiau.

Husių sukilėliai Jemene

Namo negrįžo ir 26 m. Salehas (vardas netikras). 2016 m. rugsėjo 16 d. septyni kaukėti separatistai iš JAE remiamų karinių pajėgų uždengė jam akis, įgrūdo į karinį automobilį ir išvežė į Abjano provinciją. Metus ir tris mėnesius artimieji nieko apie jį nežinojo, galiausiai kartu su juo kalėjusio vyro giminaitis pranešė apie Saleho mirtį.

„Mano sūnų jie kankino, nužudė ir užkasė. Neturėjau galimybės jo pamatyti, neatgavau jo kūno“, – teigė Saleho motina.

Moters sūnų užkasė be jokių ceremonijų ten pat, kur ir nužudė. Saleho ir šimtų panašaus likimo žmonių artimiesiems kančios nesibaigia.

Fiksuoja didesnį mirtingumą, nei konflikto įkarštyje


Sveikatos sistemos darbuotojai atvyksta ir išvyksta beveik visada tylėdami. Dėl baimės užsikrėsti, kaip įtariama, nuo COVID-19 mirę žmonės laidojami be jokių gedėtojų.

Duobių kasimo ir skubotų laidotuvių ciklas Adene tęsiasi ir plieskiant saulei bei tvyrant troškiai drėgmei. Adenas – karo draskomo Jemeno laikinoji sostinė, Jungtinių Tautų pripažįstamos vyriausybės buveinė.

Al Radwano kapinės per pastaruosius kelis mėnesius sparčiai išsiplėtė, nauji kapai vis labiau artėja prie su kapinėmis besiribojančių gyvenamųjų pastatų. „Štai mano kasimo mašina. Vien dabar iškasiau 20 kapo duobių“, – CNN sakė Gh. Salehas.

Jemenas

Vietos medicinos tarnybos teigia, kad Adene mirtingumas smarkiai auga, nepaisant palyginti aprimusio karo, pastaraisiais metais siaubusio šią vietą.

Per pirmąją gegužės pusę mieste užfiksuota 950 mirčių – tai yra beveik keturis kartus daugiau nei per visą kovo mėnesį užfiksuota 251 mirtis, teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos ataskaitoje.

Šios per dvi gegužės savaites užfiksuotos 950 mirčių sudaro beveik pusę aukų, kurias miestas patyrė per visus 2015 metus, kai šalyje siautė pilietinis karas, skaičiaus.

Tuo metu Adeną niokojo intensyvūs mūšiai, gatvėse sproginėjo raketos, o namus varpė kulkos. Dabar didžiausi miesto kankintojai nurimo.

Šalyje siaučia ne tik COVID-19, bet ir uodų platinamo viruso, vadinamo čikunguja, protrūkis. Taip pat užfiksuota daugiau nei 100 tūkst. žinomų choleros atvejų. Dėl lėšų trūkumo ir gydytojų nerimo dėl jų asmeninio saugumo, kurį sukėlė koronavirusas, uždaryta daugybė ligoninių ir medicinos centrų. Smarkūs potvyniai šį pavasarį sunaikino miesto elektros tinklą.

„Jemenas išgyveno karus ir negali susidoroti su trimis pandemijomis, ekonomine griūtimi, karu ir koronavirusu“, – CNN sakė dr. Ishraqas Al-Subei, sveikatos apsaugos pareigūnas, atsakingas už kovą su liga.