Praėjusią savaitę sulaikytas, kaltinimų prisidėjus prie kelių žmonių nužudymo prieš 15 metų sulaukęs ir į Maskvą nuskraidintas Sergejus Furgalas ketvirtadienį nesugebėjo įtikinti teismo panaikinti jam skirtą areštą.

Chabarovsko krašte, kuriam S. Furgalas vis dar oficialiai vadovauja, beveik kasdien rengiami precedento neturintys mitingai, per kuriuos gyventojai reikalauja leisti jam sugrįžti namo.

Sulaikytojo advokatas Borisas Kožemiakinas prie teismo rūmų žurnalistams pareiškė, kad 50 metų gubernatorius nepritaria nesankcionuotoms akcijoms, nors ir yra dėkingas už rodomą palaikymą.

„Sergejus Furgalas neturi nieko bendra su Chabarovsko gyventojų, savo rinkėjų, demonstracijomis“, – tvirtino B. Kožemiakinas.

„Jis jiems dėkoja, bet šiandien teisme sakė nepritariantis šioms masinėms akcijoms, nes jis yra regiono gubernatorius ir mano, kad jo rinkėjai turėtų laikytis galiojančių įstatymų“, – pridūrė teisininkas.

Dešimčių tūkstančių žmonių minios savaitgalį ir anksčiau šią savaitę išėjo į Chabarovsko miesto gatves, o kituose regiono miestuose buvo surengta mažesnių demonstracijų.

Ateinantį savaitgalį planuojamas didžiulis mitingas.

2018 metais išrinkto S. Furgalo, priklausančio nacionalistinei Liberaldemokratų partijai (LDPR), pergalė surinkus 70 proc. balsų tapo skaudžiu smūgiu valdančiajai partijai „Vieningoji Rusija“.

Daugelis protestuotojų mano, kad jam pareikšti kaltinimai yra paskatinti politinių motyvų. Jie taip pat domisi, kodėl tyrėjai taip ilgai laukė, kad apkaltintų prieš 15 metų įvykdytomis žmogžudystėmis valstybės tarnautoją, kurio atžvilgiu turėjo būti atlikti asmens patikrinimai.

Tyrėjai sako, kad S. Furgalas organizavo kelių verslininkų nužudymą ir kad į jį bedė pirštu tam tikri neįvardinti „bendrininkai“.

Maskvos kalėjimų sistemos stebėtoja Ieva Merkačiova ketvirtadienį pranešė, kad aplankė S. Furgalą ir dar vieną byloje sulaikytą asmenį – Nikolajų Mistriukovą, davusį parodymus prieš gubernatorių.

I. Merkačiova paskelbė per „Facebook“, kad N. Mistriukovas yra labai prastos sveikatos būklės. Jis esą apako viena akimi, negavęs itin svarbių vaistų nuo vėžio.