Šių priemonių imtasi išvakarėse pasibaigus Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) delegacijos 10 dienų misijai šalyje. PSO ekspertai išreiškė susirūpinimą dėl pranešimų apie plaučių uždegimo atvejus ir paragino vyriausybę imtis priemonių, „lyg šalyje jau plistų COVID-19“.

Kalbos, kad buvusios sovietinės respublikos valdžia ruošiasi pripažinti, jog šalyje vis tik yra koronaviruso infekcijos atvejų, prasidėjo po to, kai anksčiau šią savaitę gyventojams buvo rekomenduota nešioti kaukes „nuo dulkių“.

Ketvirtadienį sostinės Ašchabado centre naujienų agentūros AFP korespondentas matė keletą uždarytų restoranų.

Vieno restorano vadybininkė, prisistačiusi Olgos vardu, AFP patvirtino, jog vyriausybė nurodė iki liepos 23 dienos uždaryti jos įstaigą ir leido tik tiekti maistą į namus.

Vienas šalies religinių reikalų komiteto pareigūnas Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad „mečečių, bažnyčių ir piligrimystės vietų uždarymas yra prevencijos priemonė prieš užkrečiamųjų ligų plitimą“.

Taip pat buvo uždarytos kai kurios turgavietės ir prekybos centrai.

Valstybinis laikraštis „Neutral Turkmenistan“ pranešė apie visoje šalyje vykdomą dezinfekcijos kampaniją, siekiant „sunaikinti infekcinių ligų sukėlėjus“, kuriai pasitelktas lengvasis orlaivis.

„Epidemiologinė padėtis užsienyje ir išlieka sudėtinga“, – rašoma laikraštyje.

Valstybinės televizijos trečiadienį vakare parodytame reportaže autoritariškas Turkmėnijos lyderis Gurbanguly Berdymuchamedovas pirmą kartą buvo parodytas su kauke.

Per atostogas žvejojančio šalies lyderio alyvuogių spalvos kaukė buvo priderinta prie jo kareiviškų drabužių. Televizija parodė, kaip jis pagavo keturias dideles žuvis ir padovanojo jas vaikų vasaros stovyklai.

Anksčiau būdavo matyti, kad policija ragina žmones nenešioti kaukių; veido apsaugos priemonių pastaruosius mėnesius nesimatydavo ir per masinius vyriausybės renginius, kurių kai kuriuose dalyvaudavo tūkstančiai žmonių.

Naftos turtinga buvusi sovietinė respublika yra viena iš kelių pasaulio valstybių, dar nepranešusių apie jokius COVID-19 atvejus. Apie koronaviruso atvejus taip pat dar nepranešė Šiaurės Korėja ir kelios Okeanijos salų valstybės.