Opozicinė partija „Pilietinė platforma“ (PO), kurios kandidatas Rafalas Trzaskowskis nedideliu balsų skirtumu pralaimėjo liepos 12-ąją vykusį antrą prezidento rinkimų turą, pareiškė, kad opozicinė koalicija pateikė skundą Aukščiausiajam Teismui dėl pažeidimų.

Be kita ko, skunde visuomeninis transliuotojas TVP kaltinamas šališkumu.

„Paprašėme, kad rinkimai būtų paskelbti negaliojančiais“, – žurnalistams sakė PO lyderis Borysas Budka (Borisas Budka).

„Šie rinkimai nebuvo nei lygūs, nei visuotiniai. Jie buvo nesąžiningi“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad „visas valstybės aparatas pažeidė įstatymus“ palaikydamas A. Dudą.

Per sekmadienį vykusį Lenkijos prezidento rinkimų antrąjį ratą A. Duda laimėjo surinkęs 51,21 proc. balsų, o jo varžovas liberalių pažiūrų Varšuvos meras R. Trzaskowskis gavo 48,79 proc. balsų.

Opozicija pateikė skundą dėl 2 tūkst. žmonių praneštų pažeidimų, tokių kaip problemos dėl rinkėjų registracijos, laiku neišsiųsti balsalapiai ir nesklandumai balsuojant užsienyje.

„Apskųsti gali bet kas“

Kairiojo sparno įstatymų leidėja Barbara Nowacka (Barbara Novacka) iš Pilietinės koalicijos, kuri pateikė minimą skundą, sakė, kad balsavimas buvo „nesąžiningas“.

„Viena iš priežasčių, kodėl šiandien teikiu šį skundą dėl rinkimų, yra ta, kad esantieji valdžioje žinotų, jog piliečiai juos stebi. Nes jei šiandien tai paleistume, tada jie per kitus rinkimus dar labiau užveržtų veržles“, – kalbėjo ji.

Žemųjų parlamento rūmų Seimo pirmininkė ir PiS narė Elzbieta Witek (Elžbieta Vitek) sakė, kad rinkimus „apskųsti gali bet kas“.

„Tie skundai bus išnagrinėti, bet aš nemanau, kad koks nors skundas gali paveikti balsavimo rezultatą“, – kalbėjo ji.

Kaip numato Lenkijos konstitucija, Aukščiausiasis Teismas iki rugpjūčio 3-osios turės nuspręsti, ar rinkimai yra galiojantys.

Stebėtojai iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro (ODIHR) pirmadienį pareiškė, kad Lenkijos prezidento rinkimus temdė visuomeninės televizijos šališkas nušvietimas.

„Dabartinio prezidento kampanijoje ir visuomeninio transliuotojo nušvietime buvo homofobiškos, ksenofobiškos ir antisemitinės retorikos“, – sakoma ODIHR pranešime.

Per savo kampaniją A. Duda smerkė LGBT teisių judėjimą kaip už komunizmą pavojingesnę „ideologiją“, žadėjo neleisti homoseksualioms poroms tuoktis ar įsivaikinti vaikų ir kritikavo žydų reikalavimus dėl kompensacijų už Holokausto metu atimtą ar paliktą turtą. A. Dudos rinkimų kampanija taip pat teigė, kad R. Trzaskowskis „išduos“ lenkų šeimas žydų interesams.

Nemažai apžvalgininkų sakė, kad TVP nušvietimas buvo itin šališkas A. Dudos naudai, be to, abu kandidatai atsisakė dalyvauti debatuose toje pačioje televizijoje – iki šiol pokomunistinėje šalies istorijoje to nebuvo nutikę.

„Politinė poliarizacija ir nešališkumo stoka visuomeninėje žiniasklaidoje pakenkė [siekiui turėti] gerai organizuotus rinkimus“, – sakė ODIHR Specialiosios rinkimų vertinimo misijos vadovas Thomas Boserupas (Tomas Boserupas).

„Po kampanijos, kurioje trūko dialogo, ypač svarbu pabrėžti, kad demokratijos grindžiamos pagarba įvairovei ir visų, ne tik daugumos, teisėms“, – pridūrė jis.