Tokia praktika imta taikyti po to, kai Donaldo Trumpo administracija parėmė slaptesnės informacijos dalijimosi su Rusija politiką, vildamasi tokiu būdu sustiprinti tarpusavio santykius.

Kaip rašo businessinsider.com, šaltinių teigimu, Rusija reguliariai siekė informacijos apie savo pasirinktus taikinius – disidentus, pabėgusius nuo Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo režimo. Panašu, kad Jungtinės Valstijos mainais negavo beveik nieko.

Vieša paslaptis, kad Rusija persekioja čečėnų disidentus ir juos žudo, o kartais tam ieško Vakarų pagalbos.

Pareigūnai, su kuriais kalbėjosi „Business Insider“, patvirtino, jog egzistuoja dabartinis Jungtinių Valstijų ir Rusijos susitarimas. Buvęs Jungtinių Valstijų žvalgybos pareigūnas apie jį rašė tinklaraštyje „JustSecurity“.

Jo teigimu, žvalgybos pareigūnams toks susitarimas atrodė beprasmis, tačiau, laikantis D. Trumpo administracijos nurodymų, jis vis vien buvo vykdomas.

„Baltieji rūmai nuolatos skatino bendradarbiauti su Maskva CT srityje nepaisant tarp IC pareigūnų egzistuojančio beveik visuotinio įsitikinimo, kad šie veiksmai bus vienpusiai ir viskas baigsis iššvaistytu laiku ir energija“, – sakė buvęs Jungtinių Valstijų pareigūnas Marcas Polymeropoulos, omenyje turėdamas kovą su terorizmu (CT) ir žvalgybos bendruomenę (IC).

Šio susitarimo dėka buvo suimti keli asmenys, kaltinami išpuolių Rusijos mieste Sankt Peterburge rengimu, pranešė „The Daily Beast“.

„Business Insider“ šaltinių tvirtinimu, Rusijos bandymai išlaikyti savo sandorio dalį buvo vienpusiški ir savanaudiški.

Visi trys minėti šaltiniai pageidavo išlaikyti anonimiškumą, nes jie neturi leidimo šio klausimo aptarti viešai. „Business Insider“ pareigūnų tapatybė žinoma.

Šaltiniai teigė, kad didžioji dalis informacijos, kurią Rusija suteikė kaip savo „pagalbos“ dalį, tebuvo menkai užmaskuoti jos pačios prašymai pateikti informaciją apie čečėnų ir kitų Rusijos disidentų musulmonų buvimo vietą.

Šie disidentai pabėgo nuo ilgamečių karų Čečėnijoje ir aplink ją, norėdami prašyti prieglobsčio Europoje.

Šaltinis iš Prancūzijos policijos „Business Insider“ sakė: „Rusai nuolatos piktnaudžiauja dalijimosi informacija procesu užversdami mus nereikšmingais pranešimais apie žmones, kurie dėl jų grasinimų yra saugomi policijos, ir jie puikiai tą žino“.

Savo tapatybės atskleisti nepageidavęs pareigūnas, nes neturi leidimo dalintis išankstine informacija su žiniasklaida, tiria atvejį, kai buvo mirtinai subadytas Imranas Alijevas, Vladimirą Putiną ir R. Kadyrovą kritikavęs tinklaraštininkas, gyvenęs Belgijoje. Jam buvo paskirta policijos apsauga.

„Rusų manymu, bet kuris čečėnas, siekiantis nepriklausomybės nuo Maskvos ar prieštaraujantis R. Kadyrovui, yra islamo ekstremistas ir teroristas, prilygstantis ISIS kariams, ir privalo būti nužudytas“, – kalbėjo Prancūzijos policijos pareigūnas.

Jis pridūrė: „Tai manipuliavimo, įbauginimo ir tam tikros atmosferos sukūrimo derinys, leidžiantis lengviau daryti spaudimą ir vėliau perimti kontrolę. Tai taip pat suteikia jiems alibi – kai kas nors nužudomas, jie tiesiog gūžteli pečiais“.

Europoje nuo 2004 m. buvo nužudyta nemažai čečėnų aktyvistų. Įtariamieji – daugeliu atvejų rusai arba čečėnai, susiję arba su Rusijos žvalgyba, arba R. Kadyrovo pajėgomis.

Apribojo dalijimąsi jautria informacija

Kitas NATO karinės žvalgybos pareigūnas, nuolatos sprendžiantis Rusijos žvalgybos klausimus, taip pat patvirtino Rusijos veiklos pobūdį.

Jo teigimu, NATO apribojo kai kurias bendradarbiavimo su Jungtinėmis Valstijomis sritis dėl šių artimo santykio su Rusija. Kai kurie ypač nerimavo, kad Jungtinių Valstijų pareigūnai perduos žvalgybos informaciją.

Šis pareigūnas taip pat kalbėjo anonimiškai, nes neturi leidimo kalbėti viešai. Jis sakė: „Nenoriu teigti, kad atkirtome amerikiečius, tačiau neabejotinai pastebėjome akivaizdų žvalgybinės informacijos nutekinimą rusams 2017 m. Štai todėl taikomos žvalgybinės informacijos apsaugos priemonės. Negali tikėtis, kad draugai visada saugos paslaptis“.

NATO pareigūnas teigė, kad Rusija pateikė labai mažai vertingos informacijos apie Sirijoje kovojančius rusus, nepaisant to, kad ten rusų yra daugiau nei bet kurios kitos ne arabų valstybės piliečių.

„Jie dalinimosi žvalgybine informacija sistemą išnaudoja kaip ir anksčiau išnaudodavo Interpolą. Viskas primena įvykius filme „Krikštatėvis“: paskleidi visiems gandus, kad kažkas yra susitepęs, o tada jį nužudai. Tokiu būdu visi mano, jog to jis ir turėjo tikėtis“, – kalbėjo pareigūnas.